Filmtips 12 augusti

TV
Foto: UNITED ARTISTS
Clint Eastwood tackar filmen för sin karriär.

För en handfull dollar

Filmen som myntade uttrycket "spaghettivästern".

Egentligen var filmgenren på väg att dö ut när denna film helt överraskande blev en internationell publiksuccé.

För trots att den italienske regissören Sergio Leone (1929-1989) alltid fått äran av att ha skapat filmgenren hade det faktiskt gjorts ett flertal italienska och spanska västernfilmer tidigt på 1960-talet. Det var bara det att ingen brydde sig om dem utanför sina respektive länder.

När Leone 1964 spelade in "För en handfull dollar" - i princip Kurosawa-filmen "Yojimbo - Livvakten" (1961) förflyttad till västernmiljö - var han själv osäker på filmens möjligheter att gå hem hos publiken.

I hemlandet valde han att släppa filmen under pseudonymen Bob Robertson.

Några kritiker kallade lite hånfullt filmen för "spagettivästern" och Leone blev först närmast utskrattad för sitt extrema, färgstarka och groteskt överdrivna bildspråk och för att han flätade in filmmusiken nästan som en del av handlingen.

Vi vet hur det gick. Filmen blev en publiksuccé över hela världen, tv-stjärnan Clint Eastwood blev filmstjärna och med de följande västernfilmerna "För några få dollar mer" (1965), "Den gode, den onde och den fule" (1966), "Harmonica - en hämnare" (1968) och "Ducka skitstövel!" (1971) vann Leone även kritikernas hjärtan.

Det som de tidigare hade hånat, sågs nu som en förnyelse av västerngenren.

"Clintan" kan dock tacka Charles Bronson och James Coburn (1928-2002) för att han fick en filmkarriär. Båda två tackade nämligen nej till "För en handfull dollar", vilket innebar att Leone fick nöja sig med sitt tredje alternativ i huvudrollen...

(Per un pugno di dollari/For a fistful of dollars, 1964)

SVT 2 22.30

Det kan hända dig

Amerikansk kärlekskomedi i New York-miljö, om hur en stor lottovinst förändrar tre människors liv.

Bra skådisar - Nicolas Cage spelar den snälle polisen, Rosie Perez den giriga hustrun. och Bridget Fonda är den söta servitrisen.

Men i grund och botten är det här en rätt banal historia.

Filmen har verklighetsbakgrund. Den polis som lovade att dela en eventuell lottovinst med en servitris, i stället för att ge henne dricks, fick sedan ett riktigt helvete med sin fru när han stod fast vid löftet att dela med sig av vinsten. (It could happen to you, 1995)

TV 3 21.00

Snuten i Hollywood II

Andra filmen med Eddie Murphy som snabbpratande polis i Los Angeles, saknar nästan allt som gjorde den första filmen så bra: vettig intrig, humor, charm, bra musik.

Murphy är rolig i några scener, men det är svårt att engagera sig.

(Beverly Hills Cop II, 1987)

Kanal 5 21.00

Ett skrik i mörkret

Meryl Streep och Sam Neill i ett drama med verklighetsbakgrund. Utspelas i 1980-talets Australien och handlar om mediahetsen då ett barn spårlöst försvinner. Mördat av mamman? Eller bortförd av en vildhund? (A Cry in the dark, 1988)

Kanal 5 1.15

Fatal instinct

En parodifilm i samma anda som "Hot shots"-filmerna. Filmfreaks känner igen scener från till exempel "Het puls", "Basic instinct" och "Farlig förbindelse". Med Armand Assante, Sherilyn Fenn och Sean Young. (1993)

TV 3 23.00

Brott i sol

Svensk thriller av Göran Gentele (1917-1972) om ett mord i en skärgårdsvilla.

Bra skådisar - Birger Malmsten (1920-1991), Gunnel Broström och Ulf Palme (1920-1993) - men gammaldags intrig av den där sorten där alla misstänkta samlas i ett rum på slutet.

Huvudpersonen är Harry (Birger Malmsten) som vi möter efter flera års sjukdom och problem. Han har kommit tillbaka till Stockholms skärgård och minns dramatiska händelser i det förflutna.

Vi får se vad som händer då, i kärlek och svartsjuka. Någon har dött, det är dags att tvinga den skyldige att avslöja sig"

Filmen bygger på en pjäs av Staffan Tjerneld (1910-1989) och spelades på Dramaten 1946. Även där svarade Gentele för regin. (1947)

SVT 1 14.35

ARTIKELN HANDLAR OM