Filmtips 13 augusti

TV
Foto: WARNER BROS.
En vresig 12-årig pojke blir kompis med späckhuggaren Willy. I verkligeheten heter späckhuggaren Keiko och lever numera i havet utanför Norge.

Rädda Willy

Amerikanskt drama som blev en oväntat stor publiksuccé.

En vresig och lite vilsen 12-årig pojke, Jesse ( Jason James Richter), hamnar i olika fosterhem och vantrivs. Allt ändras den dagen han får hjälpa till på ett zoo och blir vän med en späckhuggare, som utnyttjas och exploateras av sin skumma ägare.

En uppfostrande söt historia om hur Willy får sin frihet tillbaka.

Späckhuggaren heter egentligen Keiko och det är förmodligen folks oväntat stora engagemang i hans öde, som gjorde att filmen blev en sådan framgång.

Han var bara två år gammal när han tillfånga

togs utanför Islands kust 1979. Efter en tid i en amerikansk nöjespark, hamnade han 1985 i en ganska eländig park i Mexiko. Där hittades han av filmteamet bakom "Rädda Willy".

Efter inspelningen skickades han tillbaka till Mexiko. Men när filmen hade premiär, blev folk upprörda över hur dåligt han hade det i sin lilla bassäng. Organisationen Rädda Willy/Keiko bildades. Folk över hela världen

engagerade sig. Pengar samlades in. Så småningom flyttades späckhuggaren till ett bättre akvarium i USA. 1998 inleddes nästa fas i Keikos frisläppande, då han fördes till en inhägnad utanför Island.

Försöken att "rädda Keiko" har dock inte riktigt lyckats. Förmodligen har han tillbringat för mycket tid med människor för att åter kunna leva ett fritt liv bland andra späckhuggare.

Sedan ett par år tillbaka är hans bas Taksnes fjord utanför Norge. Där blir han matad och ompysslad och har blivit en stor turistattraktion.

Filmen har fått två uppföljare och en tv-serie, fast då är späckhuggaren i nästan alla scener datoranimerad eller dockor. (Free Willy, 1993)

SVT 1 14.10

Imse, vimse, spindel

Amerikansk rysare om hur spindlar från Sydamerika invaderar en kuststad i Kalifornien.

Jeff Daniels, Harley Jane Kozak och John Goodman är tre av dem som bekämpar de miljontals små eller stora, ibland ludna, spindlarna i en film som har några riktigt ordentligt läskiga scener.

Fast de spindlar, från Nya Zeeland, som användes i filmen är helt ofarliga, även om de ser otäcka ut. Och när spindlarna blir ihjältrampade, så är det filmfusk.

Det otäcka ljudet är chips som krossas (!) och den gula geggan, som ska föreställa spindelrester, är oftast en blandning med senap som huvudingrediens.

(Arachnophobia, 1990)

TV 3 22.45

Antonias resa

En annorlunda kärlekshistoria. De två huvudpersonerna är döva och kommunicerar med teckenspråk (textat, förstås). Mika, (svensken Lars Otterstedt) får nunnan Antonia att ifrågasätta sin inställning till religionen, när sexualiteten styr hennes handlingar. (Stille Liebe, 2001)

Canal + 21.00

Your cheatin' heart

Tvålfagre George Hamilton i en av sina bästa roller, som countrylegenden Hank Williams.

Han blev bara 29 år, efter att alkoholproblem ställde till det för honom i både privatlivet och karriären

(1964)

TCM 19.20

Tootsie

Dustin Hoffman i en av sina bästa roller, som en arbetslös skådis som klär ut sig till kvinna och, till sin förvåning, får jobb som såpastjärna. En komedi med kvick och fyndig dialog. Jessica Lange vann en birolls-Oscar. (1982)

TV 1000 Cinema 19.00

Från andra sidan graven

Brittisk skräckfilm med visst kultrykte. Fem personer är döda och har hamnat i helvetet. En efter en får de höra hur det gick till" Ett av offren spelas av Joan Collins. (Tales from the crypt, 1972)

TV 4 0.00