Gisslan-filmen får hård kritik

Holmström tycker rånarna framställs som kärleksfulla

1 av 3 | Foto: PER JOHANNESSEN
DE GÖR "NORRMALMSTORGSDRAMAT" Filmatiseringen av det kända svenska gisslandramat sänds i SVT den 29 augusti. Här är gänget som gjort filmen, fr.v. Håkan Lindhé, Melinda Kinnaman, Göran Ragnerstam, Niklas Falk, Shanti Roney, Torkel Petersson och Tova Magnusson-Norling.
TV

Stjärnreportern Bo Holmström kritiserar SVT:s filmatisering av Norrmalmstorgsdramat.

Clark Olofsson och rånaren Janne Olsson framstår som alltför goda.

- Det var inte precis den bild jag fick, säger han.

Valrörelsen och en döende kung hamnade i skymundan när Janne Olsson avlossade en kulsprutesalva mot taket i Kreditbankens kontor på Norrmalmstorg i Stockholm och tog bankpersonalen som gisslan den 23 augusti 1973.

Det blev starten på ett massmedialt hårdbevakat drama där statsminister Olof Palme fick gå in och förhandla med gisslan och där den kände brottslingen Clark Olofsson transporterades till bankvalvet för att övertyga gärningsmannen att ge upp.

Den 29 augusti sänder SVT filmen "Norrmalmstorg" med Torkel Petersson ("Kopps", "Jalla! Jalla!") i rollen som rånaren Janne Olsson.

Blev riksbekant

Bo Holmström, i dag reporter på TV4, blev riksbekant för sin bevakning av dramat för SVT. Han är kritisk mot filmen och anser att rånarna framställs i alldeles för positiv dager.

- Det är förvånande att de är så varma, mjuka och kärleksfulla och till och med pussar gisslan godnatt. Det var inte precis den bild jag fick.

- Om det var så frågar man sig om det var nödvändigt att dra ut på gisslandramat i så många dagar. Det borde ha räckt för polisen att bjuda på kaffe och bullar, säger Bo Holmström.

Skapat sig bild

Regissören Håkan Lindhé säger att filmen inte är den enda sanna versionen av vad som skedde. Den bygger på den bild han skapat sig efter att bland annat ha talat med Janne Olsson, Clark Olofsson, poliskällor och gisslan.

- Jag anser att det är en felsyn att se brottslingar som enbart onda, säger han.

Dan Panas