Nu kan tittarna få mindre makt

Juryn kan avgöra i framtida deltävlingar i schlager-SM

TV

Tittarna förlorar makten i Melodifestivalen.

SVT överväger att både ha jury och telefonröstning även i deltävlingarna.

- Vi är på gång med förändringar, säger projektledaren Thomas Hall.

Foto: AP
GICK HEM HOS TV-TITTARNA Magnus Bäcklund och Jessica Andersson i Fame vann schlager-SM i våras. Då var det tv-tittarna som utsåg finalisterna i delfinalerna. Men nästa gång det är dags för schlagern kan en jury få lika mycket att säga till om.

Sammanlagt 3,5 miljoner telefonsamtal avgjorde årets Melodifestival.

I de fyra deltävlingarna och kvaltävlingen "Tittarnas val" fick tv-publiken ensam utse finalisterna i tävlingen.

Men redan till nästa år kan tittarnas makt över tävlingen begränsas radikalt.

SVT överväger att införa en jury även i deltävlingarna och låta jury- och telefonröster väga jämt precis som i finalen.

Sahlene är positiv

- Det är för tidigt att säga exakt vilka förändringar som kommer att göras, men det här finns absolut på listan över saker som kan bli aktuella, säger projektledaren Thomas Hall.

En av pådrivarna bakom förslaget är Maria Molin Ljunggren, vd för skivbolaget M&L (Mariann & Lionheart), som hade mer än halva årets startfält knutet till sig.

Hon menar att dagens upplägg med enbart telefonröstning i deltävlingarna gynnar artister som satsar på det visuella medan låtar som växer med flera lyssningar kommer bort.

- Med en jury som får lyssna igenom låtarna flera gånger blir det en annan sak. Vill man ha flera olika musikstilar i finalen bör ju de olika stilarna ges samma möjligheter att konkurrera, säger Maria Molin Ljunggren.

Popstjärnan Sahlene är positiv till förslaget. Hennes favorittippade låt "We"re unbreakable" lyckades inte gå vidare från deltävlingen i Sundsvall. Men låten har nu fått revansch och är en av sommarens tio mest spelade i radio.

- Jag vill inte spekulera, men jag tror nog att mitt resultat i tävlingen blivit ett annat med en jury bestående av radio- och branschfolk, säger Sahlene.

Dan Panas