Filmtips 14 augusti

TV
Foto: universal pictures
Al Pacino som gangster.

Scarface

Våldsam gangsterfilm med Al Pacino som kubansk flykting som bygger upp brottsvälde i Florida. Med mycket våld och mycket narkotika.

Pacino är väldigt bra. Michelle Pfeiffer har en biroll som hans uttråkade kvinna, vilken han behandlar mer som en trofé än en älskad. Hans maktgirighet och missbruk blir hans undergång.

Manus av Oliver Stone, regi av Brian De Palma, som är en duktig hantverkare med stor kunskap om filmhistorien.

Han har flera gånger härmat Hitchcock som han beundrar mycket och barnvagnsscenen i trappan i ”De omutbara” tog han från ”Pansarkryssaren Potemkin”, som en hyllning.

”Scarface ” är en modern variant av 1930-talsfilmen med samma namn, som då handlade om Al Capone. Den totalförbjöds i Sverige och hade premiär, klippt, först 1944.

Den här filmen är också mycket brutal, i synnerhet en inledande scen med motorsågsmord.

Det finns några likheter med 1930-talsfilmen, men det här är i stort en annan historia. (1983)

TV 3

23.00

Italienska för nybörjare

Rolig, gripande dansk romantisk komedi som börjar med trubbel och slutar med ett stort dejligt leende. Följer några olika människor och deras kärleksbekymmer. På en språkkurs träffas några av dem. (Italiensk for begyndere, 2000)

Canal+

18.15

Godzilla

Påkostad besvikelse med dyrbara effekter men tunn historia. Det japanska 1950-talsoriginalet har mer charm.

Matthew Broderick och fransmannen Jean Reno försöker rädda Manhattan från den muterade ödlan. Det konstiga är inte att monstret är så stort – det konstiga är att det kan gömma sig mitt i New York.

Som så ofta i den här sortens storfilmer har mycket pengar och jobb lagts ner på specialeffekterna. Men eftersom människorna och replikerna inte är särskilt intressanta blir det ändå en torftig historia.

Den första ”Godzilla” kom 1954 och sedan dess har monstret dykt upp i olika skepnader.

Den här filmen är gjord av tyske regissören Roland Emmerich som också gjort ”Stargate”, ”Indepence day” och ”Patrioten”. Hans nya film ”The Day after tomorrow” kommer nästa år. (1998)

ZTV

21.00

En riddares historia

Underhållande äventyr med rocklåtar som Queens ”We will rock you” bland medeltida lansar. Heath Ledger spelar hjälpredan som låtsas vara adlig för att kunna fortsätta tornerspelen. Romantik, spänning och humor. (A Knight’s tale, 2001)

TV 1000

22.10