Filmtips 16 augusti

TV
Foto: miramax films
Jimmy Rydal spelar en av sönerna i den pakistansk-brittiska familjen.

East is east

Öst är öst och väst är väst. ”Djungelbokens” författare Rudyard Kipling skrev diktraderna om de svårförenliga kulturerna, en pessimistisk titel för den här filmade pjäsen.

Vi befinner oss i norra England 1971. En familj där pappan är från Pakistan och mamman är engelska. Tillsammans har de en fish & chips-butik och sju barn. I upptakten ska den äldste sonen giftas bort i ett arrangerat äktenskap, men hoppar av.

Fadern skäms inför de andra pakistanierna och han visar sig ha svårt att få barnen att följa hans order. De vill inte gifta sig, de vill inte lära sig urdu, de går hellre i kristna processioner än skolas till muslimer, de smygäter bacon och dricker öl.

För fadern är det en tragedi och familjen slits hårt när han försöker tukta alla. Särskilt komiskt är det inte. Det finns en lekfull ton i filmen, men problemen är nog så allvarliga. Och en del av humorn är av den gamla trista sorten som går ut på att man ska skratta åt att flickor är fula för att de är rundlagda och bär glasögon.

I bråken och kampen för frigörelse kan alla känna igen sig. Material för liknande konfrontationer kan man hämta på många håll i dagens Sverige.

Det finns många som vill hålla kvar allt vid det gamla, både här och där. Både i öst och väst. (1999)

SVT 2

21.15

Tjejligan

Underhållande verklighetsbaserad komedi om kvinnliga basebollspelare under andra världskriget. När männen var soldater behövdes ändå sport/underhållning. Geena Davis och Madonna är två av spelarna på den här proffstouren med Tom Hanks som alkoholiserad tränare. (A League of their own, 1992)

TV 3

21.00

Sjöfartsnytt

Lasse Hallström har gjort en fin tolkning av romanen om den passive Quoyle (Kevin Spacey) som flyr sitt sorgliga liv med dotter och faster (Judi Dench) till kyliga Newfoundland. Där är Julianne Moore dagisfröken. (The Shipping news, 2001)

TV 1000

20.00

Bean – den totala katastroffilmen

Vi känner igen mr Bean i långfilmen. Även om han blir en delvis annan kuf, utplockad från sin engelska vardag.

Här skickas han till Los Angeles för att övervaka invigningen av USA:s dyraste tavla. Engelsmännen sänder Bean för att bli av med honom, amerikanerna tror att de fått en excentrisk expert.

Den som sett en eller två sådana här komedier förr vet att den värdefulla tavlan ligger himla risigt till.

En del grepp känns igen från tv-filmerna, andra är variationer på mönstret.

Rowan Atkinson som Bean blandar en nyfiken skolpojkes klåfingrighet med en dos elakhet. Ibland råkar det bli fel, ibland är det menat som bus.

Underhållande. Småfnissig. Atkinson, och hans skicklige medförfattare Richard Curtis (Fyra bröllop och en begravning, Notting Hill) lyckas tänja ut sketcherna till en långfilm utan att tappa farten. Peter MacNicol är den stackars museiansvarige som får ta hand om mr Bean, Pamela Reed är rolig som hans hustru.

Den lille engelsmannen klarar sig i den stora världen. Och som långfilm. (Bean – the ultimate disaster movie, 1997)

TV 4

21.00

Mannen med vatten i skorna

Tänk om? man fick chansen att backa livet. Det får slarvern Victor, som vill reparera sitt förhållande. Men kärleken tar oväntade vändningar. Med Douglas Henshall från underhållande ”Vem tar vem”. (The Man with rain in his shoes, 1997)

SVT 1

23.50