Filmtips 17 augusti

TV
Foto: 20th century fox
Daniel Day-Lewis spelar spejaren som slåss mellan engelsmän, fransmän och indianer under USA:s självständighetskamp. Filmen är våldsam men påkostad och snyggt gjord.

Den siste mohikanen

Påkostad version av det gamla matinéäventyret, regisserad av Michael Mann (Heat). Daniel Day-Lewis spelar den vite spejaren som slåss mellan engelsmän, fransmän och indianer. Och blir kär i Madeleine Stowe, fin flicka som inte får falla för en sådan man.

Mohikanerna kommer i bakgrunden i den här våldsamma, men snyggt filmade versionen.

James Fenimore Cooper (1789-1851) skrev boken som kom ut 1826, och dessutom ”Stigfinnaren” och ”Hjortdödaren”. Han bidrog till att sprida legender om indianer runt jorden och skrev alltså sina böcker innan Vilda Västern-tiden uppstod. Det här utspelas också i samband med att USA blev självständigt, och handlar om krig mot engelsmän (rödrockar) och fransmän.

(The Last of the Mohicans, 1992)

TV 4

21.00

Tro, hopp och kärlek

En kärlekstriangel mellan tre barndomsvänner.

Flickan växer upp till en tuff direktör, de två pojkarna bli rabbin respektive katolsk präst. Edward Norton regidebuterar och spelar den katolske oskulden. Ben Stiller (Den där Mary) är hans barndomsvän och rival, Jenna Elfman (Dharma & Greg) den charmiga kvinnan.

(Keeping the faith, 2000)

TV 3

21.00

Dolda hemligheter

Fånig övernaturlig thriller med Tiffani-Amber Thiessen, Tim Matheson och Erika Flores.

Om kvinnor som får kontakt över mystiska gränser, och jakten på en mördare.

Satsar mer på psykologisk spänning än på blodiga otäckheter.

(Buried secrets, 1996)

TV 3

4.15

Beavis and Butthead do America

Tecknade dumhuvuden, kända från MTV, hamnar på resa tvärs igenom USA. Många kiss- och bajsskämt, men en del som är rätt roligt också. Bruce Willis och Demi Moore gör skurkarnas röster. (1996)

Kanal 5

1.00

Tystnaden

Ännu en stark Ingmar Bergman-film i SVT:s utmärkta sommarserie.

Regissören presenterar själv filmerna.

Två systrar i en främmande stad. En suggestiv mardrömskänsla när Gunnel Lindblom och Ingrid Thulin kommer till ett hotell och gör uppehåll på sin resa. De förstår inte språket.

Anna (Gunnel Lindblom) träffar en främmande man som hon älskar med, Ester (Ingrid Thulin) ligger sjuk och plågad.

En stor publiksuccé, både i Sverige och utomlands. Den sågs av 1,5 miljoner på bio här hemma – siffror som nästan inga svenska filmer når idag.

Kontroversiell på grund av sexscenerna. (1962)

SVT 2

18.15

ARTIKELN HANDLAR OM