Filmtips 18 augusti

TV
Foto: terrafilm
Edvin Adolphson och Aino Taube i en "modern" svensk film – från 1941.

Livet går vidare

Svenskt drama som var långt före sin tid i skildringen av mäns och kvinnors liv tillsammans. Redan förlagan, Dagmar Edqvists roman ”Kamrathustru”, väckte stor uppmärksamhet när den kom ut 1932.

Där fanns en kvinna som hävdade att hon kunde försörja mannen hon älskade – något som på den tiden ansågs som helt otroligt.

Mannen i fråga, vägingenjören Mikael Bourg (Edvin Adolphson), har just återvänt till Sverige efter att ha jobbat utomlands, i Afrika, i sjutton år.

Han försöker återknyta bekantskapen med sin odåga till son (Hasse Ekman), som han inte har träffat under åren i Afrika.

Samtidigt inleder han ett förhållande med en ung bibliotekarie (Aino Taube). Trots fina meriter utomlands har han svårt att få jobb på hemmaplan.

Något som alltså leder till att fästmön erbjuder sig att försörja honom. En ovanlig svensk vardags-skildring. (1941)

SVT 1

14.15

Rain man

Roadmovie om två bröder på resa. Tom Cruise spelar den unge hetsige framgångsrike försäljaren som i filmens inledning upptäcker att han har en äldre bror, spelad av Dustin Hoffman. En autistisk man som i många år bott på vårdhem. Han behöver sina rutiner och har begränsad kommunikationsförmåga. Men han har också en del förbluffande egenskaper. (1988)

Canal+

22.55

Monsunbröllop

Underbar indisk kärlekskomedi av Mira Nair, med allvarliga sidohistorier. Allt utspelas kring ett bröllop där bruden är tveksam. Gäster har egna kärleksproblem och festfixaren drabbas av hjärte-smärta. Fantastisk musik också. (Monsoon wedding, 2001)

Canal+ Gul

18.55

Snake eyes

Inleds med en tiominuters tagning vid en VM-match i boxning, dit polisen Nicolas Cage anländer. Mästerligt av Brian De Palma. Sedan är det en seg thriller.

”Snake eyes ” utspelas i ett byggnadskomplex som är både idrottshall, hotell och kasino i spelstaden Atlantic City. Det är VM-match i boxning. Vi följer en korrumperad polis (Nicolas Cage) som möter sin bäste vän, en hög militär (Gary Sinise) på plats för att bevaka försvarsministern.

Mystiska kvinnor dyker upp.

Flera skott smäller av.

Samma händelser visas om och om igen ur olika vinklar, och för varje gång lär sig åskådaren någonting nytt. Men ju mer man får reda på, desto tunnare och ordinär känns den här thrillern som inleds så originellt.

Tidigt i karriären pusslade regissören Brian De Palma ihop hyggliga thrillers genom att låna från Hitchcock. Under senare år har han snarare stulit från sig själv, återanvänt sina favoritscener gång på gång.

Han är mycket ojämn och har gjort lyckade saker som ”Scarface” och ”Carlito’s way” och hemskheter som ”Fåfängans fyrverkeri” och ”Mission to Mars”. Senaste ”Femme fatale” kom direkt på video. (1998)

ZTV

21.00