Filmtips 19 augusti

TV
Foto: touchstone pictures
En kväll sågs ett mystiskt ljus från rymden. Sen blev John Travoltas karaktär ruskigt smart. Travoltas karriär har tidvis varit usel. Men efter comebacken med "Pulp fiction" valde han några klokare roller, till exempel den här.

Fenomen

John Travolta spelar en enkel man på landet som plötsligt får helt fantastiska egenskaper, lär sig allt på nolltid och använder sin hjärna som ingen annan. Grannar, vänner och forskare undrar förstås varför.

Finns det ett samband med det mystiska ljus från rymden som han såg en kväll? Eller finns det en mer jordnära förklaring? Robert Duvall spelar en klok man i trakten som står vid hans sida även när det kommer kritik. Kyra Sedgwick är kvinnan som släpper honom nära efter den första osäkerheten. Hon är privat gift med Kevin Bacon.

John Travoltas filmkarriär har åkt upp och ner så mycket att det är svårt att hålla reda på var han befinner sig. Efter den tidiga framgången med ”Saturday night fever” och ”Grease” var det många års ökenvandring med mestadels usla filmer. Men tack vare babykomedin ”Titta han snackar” syntes Travolta igen och Quentin Tarantino handplockade honom för ”Pulp fiction”, och plötsligt var Travolta het igen. Han började välja något klokare roller, till exempel den här.

”Fenomen” har ett bra soundtrack, där bland andra Eric Clapton sjunger ”Change the world” som specialskrevs för filmen.

Här hörs också Bryan Ferry, Jewel, Peter Gabriel och J J Cale. (Phenomenon, 1997)

TV 3

21.00

Wonder boys

Förr var Grady Tripp (Michael Douglas) en skicklig författare, nu lider han av en sju år lång skrivkramp, hans fru lämnar honom och han lider av handlingsförlamning. Han är en sliten universitetslärare i engelska med en udda, men begåvad elev (Tobey Maguire) som kanske skrivit ett mästerverk. (2000)

TV 1000

18.00

Trinity – djävulens högra hand

Italiensk västernparodi som gjorde Terence Hill (egentligen Mario Girotti) och Bud Spencer (Carlo Pedersoli) till stjärnor. Gott humör, humor över och under bältet. Den ene är snabbskjutare, den andre slår hårt. Det blev flera uppföljare. (Lo Chiamavano Trinitá, 1971)

SVT 2

22.30

Flickan och djävulen

En svensk ”Exorcisten”? Nåja. Men det handlar om en gammal sägen som säger att när en häxa bränns flyr hennes själ in i en gravid kvinna och det ofödda barnet. Så kan häxorna leva vidare.

Den här filmen tror på det och tar häxjakt och djävulen på allvar.

Gunn Wållgren spelar den unga Karin som bär det onda inom sig. Hon stöttas av Stig Järrels gårdfarihandlare som egentligen är djävulen.

Filmen är regisserad av Erik ”Hampe” Faustman och utomhusscenerna i filmen är inspelade i Bjuråker och Ljusdal i Hälsingland. Efter inspelningen blev det bråk kring filmmusiken, sedan producenten Lorens Marmstedt blev missnöjd med Moses Pergaments specialskrivna stycken. (1944)

SVT 1

14.30

Wild about Harry

Alltid sevärde Brendan Gleeson spelar en supande otrogen tv-kock på väg att skiljas från Amanda Donahoe.

Så blir han misshandlad. När han vaknar upp tror han att han är yngre.

Ojämn satir. (2000)

Canal+ Gul

17.05