Filmtips 20 augusti

TV
Foto: miramax films
John Malkovich och Matt Damon – i ett sista skumt pokerparti?

Rounders – sista spelet

Matt Damon bor i en fräck New York-lägenhet, är ihop med rara Gretchen Mol och juridikstudierna går finfint. Han har tidigare förstört livet på poker och ska nu möta bästa polaren Worm (Edward Norton) när denne släpps ut ur fängelset. Han har bestämt sig för att inte luras med på skumma pokerpartier.

Men Matt Damons rollfigur Mike gör naturligtvis det han inte borde göra. Snart sitter han i klistret. Studierna havererar, bruden sticker, skulderna ökar. Och de som ska inkassera dem representerar ryska maffian.

”Rounders – sista spelet” handlar mest om poker. Den undre värld, påhittad eller verklig i och kring New York där dessa pokerhajar härjar, är både lockande och avskräckande.

Worm är också häftig. Edward Nortons kraftfulla utstrålning förvandlar denne loser till en charmig slarver.

Men John Malkovich – som rysk maffiaboss och pokerstjärna – spelar över på ett skrattretande uselt sätt. Med förfärlig brytning.

Det är lite svårt att identifiera sig med Mike, för han är helt enkelt lite för naiv och korkad. (1998)

SVT 1

22.10

Nil by mouth

Gary Oldmans regidebut är en omskakande brutal familjeskildring från det fattiga East End där han själv växte upp. Ray Winstone spelar den brutale fadern, och gjorde senare en likande roll i ”The War zone” i Tim Roths regidebut. (1997)

Kanal 5

0.50

In the mood for love

Det är fantastiskt mycket som inte händer och inte sägs i den här filmen. Den är laddad och läcker, lågmäld som Nat ”King” Coles sång som perfekt följer de coola bilderna. Hongkong, 1962. En trång storstad där två par flyttar in i lägenheter intill varandra. Den ene maken och den andra hustrun är ofta frånvarande. Så småningom gissar deras makar varför. (2000)

Canal+

21.00

When a man loves a woman

Familjedrama där Meg Ryan är mycket bra som alkoholiserad kvinna och tvåbarnsmamma. Men filmen haltar: Det är svårt att tro att hennes man (Andy Garcia) verkligen inte upptäcker att hon under lång tid har skåpsupit.

Andy Garcia spelar piloten som väldigt sent inser att hustrun har alkoholproblem. De tvingas ta itu med sina liv i denna känslostarka historia.

Det som är bra med filmen är att den handlar om både mannens och kvinnans problem. Hur alkoholismen påverkar familjen, men också hur den förändras när hustrun genomgått behandling. Att hon är nykter och klarar av saker blir en ny sorts utmaning för maken, en utmaning som han har svårt att klara av. Ellen Burstyn, Tina Majorino och Philip Seymour Hoffman har biroller i ett drama som försöker skildra alkoholism på ett annorlunda vis. Den har fler frågor än svar, vilket förmodligen gör den mer verklighetstrogen. Men samtidigt mer osammanhängande. (1994)

ZTV

21.00

Insats förlorad

Spel och desillusionerade typer efter kriget. Frank Sinatra hänger med Dean Martin och Shirley MacLaine när han kommer hem till småstaden. En vandring från hängande i barer till stolthet. (Some came running, 1959)

TCM

18.45