– Jag skulle aldrig kunna vika ut mig

Ernst i ”Sommar-torpet” om beundrar-breven och att vara en sexsymbol

TV

Beundrarposten väller in.

Ernst Kirchsteiger har blivit sexsymbol och kvinnornas favorit i tv.

– Men jag skulle aldrig kunna vika ut mig, säger han.

Foto: Christer Pöhner
Fixar trädgården också fixar trädgården också Ernst Kirchsteiger har fått många beundrare för sin händighet i ”Sommartorpet”. Men han gillar också att jobba i trädgården. – Mat, trädgård och inredning hör ihop, säger Ernst som även varit kock på Grythyttan.

Ernst Kirchsteiger är den typ av tv-profil som ”går genom rutan”. Och många kvinnor skulle uppenbarligen önska att han gjorde det – bokstavligt talat.

Under sommaren har programledaren för tv-succén ”Sommartorpet” fått hundratals beundrarbrev som skickats till SVT.

Händighet, påhittighet och ett tilltalande yttre har gjort Ernst Kirchsteiger till både idealman och sexsymbol för många.

Men det är en roll han ännu inte hunnit bli riktigt bekväm med.

Känner sig generad

– Ärligt talat blir jag lite generad. Först och främst är det svårt att identifiera sig med den bilden, inte minst för att den skapar en press att tycka att utseendet är det viktigaste.

– Å andra sidan är det också en komplimang och såna tycker jag gott att vi män borde lära oss att ta bättre. Men jag ser inte mig själv som ett utseende, säger Ernst.

Beundrarposten kommer från personer i alla åldrar, med tyngdpunkten på kvinnor i 35–40 år.

Får du några skamliga förslag?

– (Skratt) Nej, inte i något av breven jag läst. En del skriver att jag förändrat deras liv och att jag är ett gott manligt föredöme. Och vad svarar man på det? Tack! Tack! Tack!

– Men på ett sätt är det kul att det här för en gångs skull inte händer en 23-åring med rutor på magen utan en 45-åring med en ruta på magen. Att även vi kan bli sedda på det sättet.

Skulle du kunna vika ut dig?

– Absolut inte! Det skulle inte kännas skojigt. Jag är ganska pryd av mig. Jag går knappt ens ut i kortbyxor.

Sista avsnittet i kväll

I kväll sänds säsongens sista ”Sommartorpet”. Men det blir mer Ernst i rutan redan i höst. Tio avsnitt av ”Nya rum” är inplanerade och han har redan idéer om innehållet.

– Jag har en dröm om att även göra om vanliga lägenheter från till exempel 70-talet, visa vad man kan göra för att göra livet lite lättare där och befria kvadratmetrarna, säger Ernst.

Och kanske får vi även se honom i rollen som ett svenskt svar på den nakne kocken.

– (Skratt) Nja, vi har pratat om att även föra in matlagning i programmen. Jag har ju en bakgrund som kock på Grythyttan och tycker egentligen att mat, trädgård och inredning hör ihop. Bygger man till exempel ett kök vill man ju också ha liv i det, säger Ernst.

Dan Panas