Tv-kriget om världsstjärnorna

Kanalerna slåss om att få artisterna till studion

TV

Stjärnornas krig utbryter i höst.

Världsartister som 50 Cent, Mariah Carey, David Bowie och Ozzy Osbourne är alla på väg till Sverige och dragkampen om stjärnorna har redan startat mellan tv-kanalerna.

I höst svämmar Sverige över av konsertaktuella världsnamn.

Och de svenska underhållningsprogrammen vill gärna få de utländska stjärnorna att gästa just dem under deras ofta mycket korta besök i Sverige.

"Bingolotto" och "Sen kväll med Luuk" på TV 4 och "Söndagsöppet" på SVT 1 har tidigare haft några av de största namnen inom musikbranschen på besök och nu vill även TV 3 med sitt "Fame Factory" locka artister till sina lördagsfinaler.

Frågan är i vilken tv-soffa de till slut hamnar - hos Kronér, Bromé, Luuk eller Bert.

50 Cent till Luuk?

- Det är alltid konkurrens om de stora artisterna och vi vill självklart ha bra namn till "Söndagsöppet", säger Ulrica Örn, artistansvarig på "Söndagsöppet".

Josef Sterzenbach är redaktör för "Sen kväll med Luuk" som tidigare haft gäster som Madonna, Janet Jackson och Bruce Springsteen. 50 Cent, som kommer till Sverige i september, har själv uttryckligen bett om att få komma till just "Sen kväll med Luuk".

- Vi hoppas mycket på honom. Det skulle även vara roligt om Mariah Carey ville komma igen liksom Ozzy Osbourne och Iron Maiden, säger Sterzenbach.

Vill ha Aguilera

Även TV 3 vill i år få stora artister att besöka Bert Karlssons artistskola i Skara.

- Det är ett önskemål, ja, och vi jobbar just nu på att få Christina Aguilera till programmet. Det som kan locka artisterna till oss är nog att det inte är ett rent underhållningsprogram utan även handlar om svenska, blivande artister, säger Joakim Jankert, producent för "Fame Factory".

Inga artister är ännu helt klara till några svenska tv-program.

Dragkampen har

bara börjat.

Linda Hjertén