Filmtips 29 augusti

TV
Foto: SVT
Shanti Roney (i mitten) som Clark Olofsson skäller på Torkel Pettersson (till höger) som Janne Olsson. I bakgrunden Melinda Kinnaman och Tuva Novotny.

Norrmalmstorg

Välgjord och underhållande skildring av några dagar som skakade Sverige i augusti 1973.

En man i mörk peruk beväpnad med k-pist gick in på en bank på Norrmalmstorg i Stockholm, tog anställda som gisslan och krävde en massa pengar samt att Clark Olofsson skulle hämtas från Norrköpingsfängelset till banken. Olofsson togs dit, men förhandlingarna med polisen drog ut i flera dagar.

Några i gisslan var mer sympatiska mot rånaren än mot polisen, vilket gav upphov till termen "stockholmssyndromet". Om gisslan som är mer rädd för vad polisen ska göra.

Tv-filmen blandar nygjorda spelscener med dokumentära tv-bilder.

Bra skådespelare ger nerv och spänning åt historien. Torkel Petersson och Shanti Roney är mycket bra som rånaren Jan Erik Olsson respektive Clark Olofsson.

I gisslan finns Melinda Kinnaman, Tuva Novotny, Johan Widerberg och Tova Magnusson-Norling. Niklas Falk är mycket bra som polischefen som är osäker på vad han ska göra. Göran Ragnerstam är ett polisbefäl med andra åsikter.

Som film fungerar det bra och det är en intressant skildring av en händelse med många bisarra inslag. Vad som är sant får experterna lösa, men Håkan Lindhés film håller väl samman i sitt sätt att se på dagarna kring Norrmalmstorg. (2003)

SVT 1

21.00

Misstänkt för mord

Mycket bra thriller som bok, inte riktigt lika väl berättad som film. Harrison Ford spelar åklagaren som blir misstänkt för att ha mördat en kollega, Greta Scacchi. Det är många turer innan sanningen bläddras fram. Utspelas till stor del i en rättegångssal, men det blir också återblickar. Bonnie Bedelia spelar hans hus-tru. (Presumed innocent, 1990)

Kanal 5

22.00

Ljudet från kristallfågeln

Dario Argentos debut. Sam ( Tony Musante) är en amerikan i Rom som blir vittne till ett mordförsök och griper in för att rädda en kvinna. Men han fastnar mellan två glasdörrar, vilket ger fängslande bilder. Polisen är skeptisk. (L"Uccello dalle plume di cristallo, 1970)

SVT 1

23.50

Savannens härskare

Människoätande lejon. Exotisk miljö. Ett drama ur verkligheten. Två tuffa män som besegrar faran.

Jo, nog låter det som om "Savannens härskare" borde vara en spännande äventyrsfilm. Men den är bara ett jaså. Det finns lite som fastnar i den här historien, trots en skicklig manusförfattare ( William Goldman) och en suverän fotograf ( Vilmos Zsigmond). Kanske beror det på den medelmåttige regissören Stephen Hopkins (Tidsfrist noll)? Kanske på verkligheten.

"Savannens härskare" bygger på händelser 1896 när två lejon dödade över 130 personer vid ett järnvägsbygge i Kenya. Det är en dramatisk historia, men som filmdrama är den förvånansvärt ljummen och går från start till mål utan större överraskningar.

Val Kilmer spelar brobyggets ledare, en ingenjör och militär som måste försöka hitta lejonen för att behålla sina anställda. Michael Douglas är en legendomsusad storviltsjägare som alltid kallas in när inget annat hjälper.

Kanske har Goldman tänkt sig ett radarpar av samma snitt som i hans "Butch Cassidy och Sundance Kid" - men det blir det tyvärr inte. (The Ghost and the darkness, 1996)

TV 3

22.55

Vem är Forrester?

Skrivbegåvad svart student i New York får kontakt med eremiten Sean Connery som ogärna lämnar sin våning. Kan han vara en "försvunnen" legendarisk författare? Kan han lära den unge mannen någonting? (Finding Forrester, 2000)

TV 1000

16.00

ARTIKELN HANDLAR OM