Filmteam attackerat av valross

Ola Skinnarmos kameraman föll ner i iskallt vatten

1 av 4
expedition till nordpolen Filmfotografen Fredrik Blomqvist hade ingen chans när en valross plötsligt välte hans kajak. Hans första reaktion var att en isbjörn anfallit. - Jag låg helt stilla i vattnet och bara väntade, berättar Fredrik.
TV

Äventyraren Ola Skinnarmos expedition i Nordpolen kunde ha slutat riktigt illa.

En valross på ett ton välte en av kajakerna.

- Det var det värsta jag varit med om, säger fotografen Fredrik Blomqvist som föll i vattnet.

I kväll visas dokumentären "Skinnarmo - i Andrées fotspår" på TV 4. En äventyrsresa med Ola Skinnarmo, 31, till Nordpolen som höll på att sluta riktigt illa.

Tillsammans med fotografen Fredrik Blomqvist, 34, och vännen Hannibal Thorsén skulle han med hjälp av kajak ta sig drygt tio mil.

En färd fylld av faror. Kallt vatten, isbjörnar och valrossar kan inte bara sätta stopp för expeditionen utan också vara direkt livshotande.

- Fredrik paddlade framför oss och helt plötsligt såg vi hur kajaken studsade till och välte, säger Ola. När han väl kom upp var ögonen stora som tefat och han skrek "vi har blivit anfallna av en isbjörn".

- Isbjörnar är ju otroligt farliga. Vi tittade på varandra och undrade om vi skulle rädda oss själva eller Fredrik.

- Jag låg i vattnet helt stilla och tyst, bet ihop och bara väntade och undrade hur det kommer att kännas, men inget hände, säger Fredrik.

Under tiden hade Hannibal som gjort sig redo med bössan upptäckt att det var en tre meter lång valross på ett ton.

- Det var inte så kul heller, de har ju betar som är en halv meter långa och även om de inte är elaka kan de vara farliga ändå, säger Ola.

Lyckades vända kajaken

Som tur var blev valrossen rädd och försvann.

- När vi väl lyckats vända kajaken och fått ur vattnet hade det precis gått en kvart och mer klarar inte torrdräkten av i nollgradigt vatten.

Sedan paddlade Fredrik fort som aldrig förr.

- Jag har fortfarande mardrömmar om det här. Och då har man ju ändå varit med om en del som fotograf åt både Göran Kropp och Ola.

Maria K Broman