Storstjärnor i SVT-drama

Klassiska "Swedenhielms" spelas in på nytt

TV

SVT storsatsar till jul med en nyinspelning av klassikern "Swedenhielms".

Harriet Andersson, Sven-Bertil Taube och Brasse Brännström är några av de kända skådespelarna på rolllistan.

Hjalmar Bergman.

Hjalmar Bergmans klassiker har redan spelats in tre gånger - senast 1980 - och många av Sveriges allra mest kända skådespelare har spelat med i de olika versionerna.

Nu fylls rollistan på ytterligare i och med SVT:s nya filmatisering.

"Kul arbeta med unga"

Storheter som Harriet Andersson, Sven-Bertil Taube och Brasse Brännström får sällskap av yngre förmågor som Cecilia Frode och Gustaf Skarsgård.

- Det är så kul att få arbeta med nya, unga människor i branschen, säger Harriet Andersson efter den första inspelningsdagen.

Själv är hon pensionär sedan ett antal år tillbaka - men det betyder knappast att hon slutat arbeta. Däremot unnar 71-åringen sig lyxen att välja vilka jobb hon tar. Teatern får stå tillbaka för lediga kvällar men film och tv är fortfarande roligt, förklarar hon.

- Nu när jag är pensionär får jag ju göra precis vad jag vill.

I "Swedenhielms" spelar Harriet Andersson husföreståndarinnan Boman - en roll som fått större utrymme i Niklas Rådströms manusbearbetning och Baker Karims regi.

- Det är verkligen roligt att de lyfter fram en äldre kvinna, säger Harriet Andersson.

Är likt originalet

Annars ska den nya versionen av komedin vara originalet likt.

Fortfarande gäller det för vetenskapsmannen Swedenhielm att erövra Nobelpriset för att klara sig själv och familjen ur ett mycket bekymmersamt ekonomiskt läge.

Annika Johansson