Filmtips 31 augusti

Sjön

TV

Vi ser en till synes död man gömmas i en sjö på vintern. Vi ser vilka som gör det. Så börjar ”Sjön”, där Regina Lund spelar en dotter som kommer hem för att sälja huset ett år efter faderns försvinnande. Hem är landsbygd i Västsverige.

Kallt, instängt, gott om folk som säger ”det där ska man inte rota i” på olika vis. Stämningen påminner ibland om ”Änglagård”, ibland om ”Jägarna” eller Sam Peckinpahs ”Straw dogs”.

Något ont, något hotfullt, något som när som helst kan explodera. Men i ”Sjön” blir det bara en poff. Filmerna ovan har en urladdning, bygger mot något överraskande. Inte ”Sjön”.

Till genren hör att saker och ting aldrig är vad de verkar vara. Men det är de i ”Sjön”.

Det är bara den stackars huvudrollsinnehaverskan som får ägna lång tid åt att ta reda på det som biobesökaren redan fått se.

Det är hyfsat spännande och välgjort, med väl valda skådespelare som håller laddningen vid liv. Regina Lund är bra i huvudrollen, Björn Gedda en gripande figur som hennes farbror, Fredrik Hammar är den gamle pojkvännen.

Björn J:son Lindh har skrivit mycket bra musik som bidrar till den täta spänningen.

Det finns en del gupp i manuset. Ett datum kring faderns försvinnande blir väldigt viktigt för intrigen utan att vi förstår varför. (1999)

TV 3

21.00

Cocktail

Tom Cruise som fattig bartender möter rika flickan (Elizabeth Shue). Ska de få varandra? Kärlek betyder mer än pengar, även om rika flickans pappa inte tror på den pluggande bartendern. Huvudpersonens mentor och kompis spelas av australiensaren Bryan Brown, mest känd från ”F/X”. (1988)

TV 1000

22.10

Frankie & Hazel

Tv-drama om två tolvåriga flickor (Mischa Barton, Ingrid Uribe) som är väldigt lillgamla. En av dem bestämmer sig för att försöka bli stadens borgmästare!

Småcharmigt men orealistiskt, förstås. Veteranen Joan Plowright är med. (2000)

ZTV

20.00

2001 – ett rymdäventyr

Från grottmän till rymdålder i en enda klassisk övergång. Stanley Kubricks historia står sig hyggligt även om vissa saker doftar mer 1960-tal än 2001 .

Filmen var omdiskuterad redan när den kom, för sitt annorlunda sätt att berätta. (2001: A Space odyssey, 1968)

TCM

21.10

Arkiv X – fight the future

Långfilmsversionen av tv-serien har ungefär samma gåtfulla intrig, men mer effekter och konspirationer. Avslöjar inte så mycket, men håller tempot uppe. Det handlar mer om att skapa mystisk stämning och förvirra.

Mulder (David Duchovny) och Scully (Gillian Anderson) skickas för att utreda ett bomdåd i Texas. Men det verkar ligga något annat bakom bombningen och som vanligt misstänker Fox Mulder utomjordisk inblandning. Han får stöd i sina konspirationstankar av den mystiske Kurtzwell (Martin Landau) som har idéer om farligheter ur det förflutna.

Medan FBI-cheferna undrar vad deras agenter egentligen håller på med. I övriga roller syns bland andra Armin Mueller-Stahl som Strykhold och Blythe ”Gwyneths mamma” Danner som Cassidy.

Man blir väl inte så mycket klokare efter det här bioavsnittet, men det är spännande så länge det pågår. TV 4 lägger dock in nyheter och reklamblock mitt i. (1998)

TV 4

21.00