SVT backar - nu får hon bära slöja

Muslimska Nadia ska leda nya matprogrammet "Ät"

TV

Nadia Jebril, 20, ska guida oss genom svensk matkultur i SVT:s satsning "Ät".

Hon blir också svensk tv:s första programledare som tillåts bära slöja.

- Det känns skitkul, säger hon.

Foto: DRAGO PRVULOVIC
"DET KÄNNS SKITKUL" I fjol fick Nadia Jebril från Lund nobben som ny programledare för SVT:s "Mosaik" på grund av att hon ville bära slöja i rutan. Efter massiv kritik mot slöjförbudet får Nadia nu ett eget program.

Hennes namn blev aldrig offentligt. Men i höstas stod Nadia Jebril, palestinsk muslim född i Sverige, mitt i en stor och häftig debatt om rätten att bära slöja i tv.

Sommaren 2002 föreslog redaktionen för "Mosaik" att Nadia skulle bli samhällsprogrammets nya programledare. Men SVT:s högsta ledning stoppade tillsättningen.

- Nyhetsförmedling ska vara opartisk. Upphäver man opartiskheten så rasar hela public service-systemet, sa Leif Jakobsson, programdirektör på SVT.

Diskriminering, hävdade flera debattörer. I Aftonbladet publicerades en debattartikel i november 2002 där 31 präster i svenska kyrkan skarpt kritiserade SVT.

SVT backade

Och två dagar senare backade tv-ledningen.

I vår jobbar Nadia som programledare för SVT-serien "Ät" - med slöjan på.

- Det är roligt och spännande att få vara med om något som leder till något positivt och ett öppnare samhälle. Men jag ser det inte som en revansch.

- Det här var aldrig personligt för mig. Det handlade om en princip. SVT hade inte beredskap för att det kunde dyka upp en tjej i slöja som passade i tv, säger hon.

"Ät" sänds i början av nästa år. Svenska folket ska skicka in sina favoritrecept till redaktionen och sedan kommer Nadia på hembesök och blir bjuden på det som står på bordet i svenska hem.

Olika matkulturer

- På det sättet får tittarna inblick i olika kulturers matvanor. Och då handlar det inte bara om invandrarkulturer. Det handlar lika mycket om studentkultur, hiphop-kultur och vegankultur, för att ta några exempel.

- Om det skulle vara en familj som föredrar halvfabrikat tar vi reda på hur de mår av maten, varför de gillar den och om den verkligen är så dyr som det påstås.

Du ska äta dig genom Sverige. Går du på förberedande diet nu?

- (Skratt) Nej, men jag försöker vidga mina vyer och förbereda mig på att man kan få äta allt möjligt.

Detta har hänt

Dan Panas