Filmtips 1 september

TV
Foto: TERRAFILM
Eva Henning och Anders Ek i en av Hasse Ekmans bästa filmer.

Flicka och hyacinter

En av Hasse Ekmans bästa filmer, en återblick på ett liv där författaren Ulf Palme försöker förstå vad som hände huvudpersonen Eva Henning, pianist.

Titeln syftar på en målning av Anders Eks konstnär, en av de som ger sin bild av henne.

Men det är få som förstår sanningen.

Återblickarna och mysteriet, där tittaren lär känna sanningen men inte filmens undersökare, påminner om Orson Welles "Citizen Kane".

I övriga roller syns bland andra Birgit Tengroth, Karl-Arne Holmsten, Keve Hjelm, Anne-Marie Brunius, Marianne Löfgren och Gösta Cederlund.

Hasse Ekman och Eva Henning var gifta när filmen gjordes.

Filmen fick mycket beröm och har stått sig väl, men blev ingen publikframgång när den kom. (1950)

SVT 1

14.05

Festen

Omskakande drama av Thomas Vinterberg om ett födelsedagskalas där den jubilerande fadern får höra sanningar av sin vuxne son. Allt börjar festligt, men gradvis avslöjas fler och fler sprickor och hemskheter från barndomen.

Har också blivit pjäs. (1998)TV 1000 Cinema 19.00

Komedi av bröderna Farrelly med Jack Black som den ytlige Hal som bara dömer kvinnor efter utseendet. Så blir han förtrollad och ser snygga Gwyneth Paltrow där andra ser en mycket överviktig osäker tjej. Han blir kär. (Shallow Hal, 2001)

Canal+ Gul

19.10

Arsenik och gamla spetsar

Svart komedi som är älskad på teaterscenerna. I Frank Capras film är det tanterna Josephine Hull och Jean Adair som förgiftar karlar. Skicklige Cary Grant har den manliga huvudrollen. (Arsenic and old lace, 1944)

TCM

21.00

Kapten Gulskägg – havets fasa

Piraten Gulskägg ( Graham Chapman) ger sig ut på jakt efter sin skatt, med sin tidigare okände son som sällskap. Han tycker dock att sonen är en kulturell snobb.

Rollistan är bättre än filmen, med tre från Monty Python plus Marty Feldman och Spike Milligan.

Men det här piratäventyret med Graham Chapman bjuder mest på fniss och för lite galenskap. David Bowie är med i 19 sekunder som haj.

Här finns också komikerduon Cheech & Chong samt Madeline Kahn och Kenneth Mars. Men manuset av Chapman och Peter Cook är inte riktigt på topp.

Marty Feldman, som var en mycket uppskattad tv-komiker även i Sverige, dog i en hjärtattack i december 1982. Graham Chapman dog 1989. (Yellow- beard, 1983)

Kanal 5

2.35

Remember the Titans

Verklighetsbaserat drama som utspelas på 1970-talet. Denzel Washington spelar fotbollstränaren som ska integrera svarta och vita spelare trots omgivningens motstånd. Om fördomar och kamp, på plan och utanför. (2000)

TV 1000 Cinema

15.00

Timecode

Originell och nyskapande film av Mike Figgis med Stellan Skarsgård och Salma Hayek. I fyra rutor kan man samtidigt följa olika personer och platser. Så småningom förstår man hur de hänger ihop och några av människorna möts. (2000)

TV 1000

22.30