Filmtips 2 september

TV
Foto: UNITED ARTISTS
Robert Mitchum spelar predikant och psykopat i Charles Laughtons thriller.

Trasdockan

En märklig thriller.

En klassiker som blev den enda film som den legendariske skådespelaren Charles Laughton (1899-1962) regisserade. Berättad i suggestiva, märkliga bilder. Riktigt skrämmande.

Filmen upplevedes som så stark att den först totalförbjöds av den svenska censuren. Det dröjde några år innan den fick visas på biografer här.

Utspelas i 1930-talets USA och är svartvit. Den fantastiske Robert Mitchum spelar predikanten, en psykopat som utger sig för att vara en religiös man. Han har ord tatuerade på händerna. På den ena står det "love", på den andra "hate" mellan knogarna.

Det handlar om jakten på pengar som skurken hört talas om i fängelset.

Han ger sig av till den idylliska staden vid flodens kant. Predikaten är övertygad om att några barn vet var ett byte är gömt, och närmar sig deras mamma ( Shelley Winters) för att komma över pengarna som en bankrånare lämnat efter sig.

Otäckheter. Jakt. Skuggor i natten.

Efter en stund stiger Lillian Gish djupt troende äldre dam in i handlingen på de godas sida.

James Agee skrev manus efter en roman av Davis Grubb, men Laughton lär ha gjort det slutliga manusarbetet själv.

Den svenska titeln är inte särskilt lyckad. (Night of the hunter, 1955)

SVT 2

22.30

Shadow of the vampire

Willem Dafoe är mycket bra som skådespelaren Max Schreck som tror att han verkligen är en vampyr.

Visar hur filmen "Nosferatu" från 1922 spelades in (nåja) med John Malkovich som mästerregissören F W Murnau.

Fräck fantasi, mer roande än spännande. Regisserad av E Elias Merhige. (2000)

TV 1000

16.00

Die hard – hämningslöst

Tredje filmen är den sämsta, även om Samuel L Jackson är ett lyft som partner till Bruce Willis. Intrigen känns lånad när Willis polis tvingas springa från telefon till telefon (modell Dirty Harry) för att hitta en bomb innan den exploderar i en New York-skola. Vad är skurkarna ute efter? (Die hard with a ven-geance, 1995)

TV 3

21.00

Skolka skolan

Svensk romantisk komedi. Sickan Carlsson spelar skoltrötta gymnasieeleven Margareta, hon simulerar bland annat feber, som gifter sig med sin läkare ( Gunnar Björnstrand).

Efter en snabb inledning är de gifta och större delen av filmen handlar om äktenskapet och Margaretas lust att fortsätta utbildningen.

Hon får försöka gå klart gymnasiet i smyg, vilket leder till förvecklingar. Och svartsjuka, på grund av flera olika missförstånd.

Som parets hembiträde Hilda syns Dagmar Ebbesen och i övriga roller finns bland andra Gösta Cederlund, Ann-Margret Björlin, Naima Wifstrand och Mimi Pollak.

Sickan Carlsson var 34 år när filmen kom vilket väl får anses som en mogen gymnasist.

Filmen bygger på en ungersk teater-pjäs från 1930-talet. (1949)

SVT 1

14.10

Focus

Filmversionen av en Arthur Miller- roman. Utspelas i 1940-talets New York där det fanns antisemitiska strömningar, trots att USA samtidigt bekämpade nazisterna i andra världskriget. Bra skådisar: William H Macy, Laura Dern, David Paymer och Meat Loaf Aday. (2001)

Canal+

20.00

Boiler room

Bra drama om unga börsmäklare som har "Glengarry Glen Ross" och "Wall Street" som förebilder. Giovanni Ribisi är 19-åringen som går från en spelklubb för studenter till att sälja aktiedrömmar. Vin Diesel, Ben Affleck och Nia Long finns också i hetluften. (2000)

Canal+

22.30