Filmtips 3 september

TV
Foto: COLUMBIA PICTURES
Ryan Merriman, son i dubbelroll, och Michelle Pfeiffer som mamman.

Där havet slutar

Titelns hav är förmodligen en ocean av tårar. Så mycket annat vatten finns inte i den här gripande och hjärtskärande historien om en familj där den tre-årige sonen försvinner.

Mamman ( Michelle Pfeiffer) anklagar sig själv och äts upp av sorg, sjuårige storebror som skulle vakta honom i en folkrik hotellfoajé känner skuld, och pappan ( Treat Williams) försöker hålla ihop familjen och få livet att gå vidare när den första smärtan lagt sig.

"Där havet slutar " skulle kunna vara en av alla dessa snackis-filmer om relationer som amerikansk tv vräker ur sig. Nu har den blivit mycket bättre än så, tack vare fint skådespeleri av främst Michelle Pfeiffer som är med i nästan varenda scen.

Hon får visa upp alla möjliga uttryck i en historia som innehåller flera överraskande vändningar.

Whoopi Goldberg har en liten roll som polisen som undersöker fallet och blir vän med familjen.

Bitvis mycket rörande och omtumlande; medlidandet med föräldrarna när sonen försvinner gör nästan fysiskt ont.

(Deep end of the ocean, 1999)

ZTV

21.00

En man steg av tåget

Spencer Tracy är främlingen som stiger av tåget i en amerikansk småstadshåla och sedan nystar upp en mordhistoria där alla inblandade tycks veta mer än de säger. Skickligt regisserad thriller av John Sturges. Tracys ska överlämna en medalj till en japansk-amerikansk soldat. (Bad day at Black rock, 1955)

TCM

19.40

Det finns bara en Jimmy Grimble

Charmig men mycket förutsägbar engelsk "feel good"-film om en tonårspojke i Manchester. Som trots trassliga nerver lyckas i skolans fotbollslag. Med Ray Winstone och Robert Carlyle i birollerna. (There is only one Jimmy Grimble, 2000)

Canal+ Gul

19.15

Djävul i blå klänning

Mycket bra deckare i film noir-stil med Denzel Washington som spanare. Han luras in i härva kring försvunnen rik kvinna. Snyggt gjord, läcker musik. I samma ton som klassikern "Kvinna utan samvete". (Devil in a blue dress, 1995)

TV 1000

20.00

Flirting with disaster

Ben Stiller spelar adopterad och vill veta vilka hans biologiska föräldrar är. "Experten" Téa Leoni hjälper honom hitta dem, men jakten för honom lite vilse. Hustrun, Patricia Arquette, är inte road.

Dråpliga kärleksförväxlingar med bland andra Alan Alda, Mary Tyler Moore, George Segal och Lily Tomlin.

Uppbyggd som en road-movie där vi börjar i ett neurotiskt New York och far till Kalifornien, innan det blir en sicksacktur genom USA. Adoptionsarkiven hålls tydligen inte efter ordentligt.

Underhållande historia som konstigt nog inte fick biopremiär i Sverige. Regisserad av David O Russell som senare gjorde "Three kings".

Ben Stiller, som också är regissör, har vi sedan dess sett i bland annat "Den där Mary" och "Släkten är värst". (1996)

SVT 1

21.30

Don Juan DeMarco

Psykologen Marlon Brando har Johnny Depp som patient. En ung man som tror att han är Don Juan. Hans passion får återverkningar på psykologens privatliv med Faye Dunaway. Udda historia med charm. (1995)

TV 4

0.00

Cincinnati kid

Steve McQueen har titelrollen som uppstudsig utmanare i den här pokerfilmen som utspelas i New Orleans. Lite kärlek med Tuesday Weld blandas också in i leken. Ann-Margret ( Olsson) spelar förförisk fru till Karl Malden. (1965)

TCM

21.00