Träffsäkert om cyniska

TV
Foto: UNIVERSAL PICTURES
Ben Stiller, Winona Ryder och Ethan Hawke - tre ur den så kallade generation X.

Reality Bites

Underhållande komedi om generation X. Märkligt nog har det sedan aldrig kommit någon mer träffsäker amerikansk skildring av den cyniska generation som tog livet med en ironisk klackspark.

Fast samhället tycks numera inte längre ha någon plats för förlorare, så även generation X-männi-skorna måste göra karriär.

För Lelaina ( Winona Ryder), blivande dokumentärfilmare, blir det därför ett lyft att möta en yuppie ( Ben Stiller) som gjort karriär på en MTV-liknande tv-station. Hon slår två flugor i en smäll: får en snygg och trevlig karl som dessutom kan hjälpa henne i karriären.

Fast samtidigt känner hon en viss dragningskraft till rockmusikern ( Ethan Hawke) som hon och tjejkompisen (komiska geniet Janeane Garofalo) delar lägenhet med. En charmig slarver som hämningslöst utnyttjar omgivningen.

Svagheten i "Reality bites" är bristen på egentlig handling; kärlekstriangeln räcker inte riktigt för en hel film.

Å andra sidan lyfter filmen på grund av tonsäkerheten i skildringen av människornas sätt att umgås, prata och klä sig och i valet av bakgrundsmusik.

Dessutom är Winona Ryder mer uttrycksfull och trovärdig än någonsin tidigare.

Det vore synd om hennes problem med snatterier ska leda till att hon inte längre får några vettiga filmroller. Här visar hon att hon är en av sin generations absolut bästa skådespelerskor.

Kultfakta: Håll utkik efter en då okänd Renée Zellweger i en biroll. (1994)

Kanal 5 21.00

Cherry 2000

B-action i samma stil som Mad Max-filmerna.

Melanie Griffith spelar en tuff legosoldat som ska ta sig in i ett lager och hämta en exklusiv robot.

Då 29-åriga Griffith hade just fått mycket beröm för Jonathan Demmes "I vildaste laget" och spåddes en lysande framtid. Men filmen floppade och hennes karriär har sedan dess varit en riktig berg-och-dalbana.

Under senare år har hon blivit mer omskriven för sina plastikoperationer och för sitt stormiga äktenskap med Antonio Banderas än för sina roller. Just nu spelar hon med i musikalen "Chicago" i New York. (1988)

Kanal 5 2.25

Pandemonium

Julien Temple, mest känd för sina två filmer om Sex Pistols, skildrar här två kända engelska poeters liv och vänskap med franska revolutionen som bakgrundsmiljö. Linus Roache och John Hannah är bra i huvudrollerna. Det är mycket kostymer, peruker och opiummissbruk, men Temp-les temperament passar bättre i punkperioden. (Pandaemonium, 2000)

Canal+ Gul 22.10

Sjöfartsnytt

Lasse Hallströms bästa USA-film. Ett mycket gripande drama om några människor, de flesta med sårade själar, i ett fiskeläge vid kusten i Kanada. Kevin Spacey spelar lokal- reportern som bevakar sjö-nyheterna för ortens tidning. Bra skådisar även i övriga roller: Julianne Moore, Cate Blanchett, Judi Dench, Scott Glenn, Rhys Ifans och Pete Postlethwaite. (The Shipping news, 2001)

TV 1000 14.00

Djävul i blå klänning

Stämningsfull film noir- deckare som utspelas i 1940-talets Los Angeles. Bygger på Walter Mosleys roman. Med Denzel Washington i hjälterollen, Jennifer Beals, Tom Sizemore och Don Cheadle, som här fick sitt stora genombrott. (Devil in a blue dress, 1995)

TV 1000 Cinema 19.00

10 orsaker att hata dig

Underhållande amerikansk ungdomsfilm, fritt efter Shakespeares "Så tuktas en argbigga". Handlingen utspelas i Seattle och kretsar kring två systrar: populära snyggingen Bianca ( Larisa Oleynik) och hennes avskydda plugghäst till storasyster, Kat ( Julia Stiles).

Kring dem finns ett antal killar som vi känner igen från liknande filmer - plugghästen, busen, den kaxiga överklasskillen etcetera - som alla på ett eller annat sätt blir indragna i deras liv. Inledningsvis saknar filmen fokus, men när Heath Ledgers lite hemlighetsfulla Patrick träder fram som en centralgestalt tar filmen fart på allvar.

Han erövrar såväl biopublikens som Kats hjärtan i en mycket rolig och charmig musikalisk scen.

Överlag är det en film som vinner i längden. De unga skådespelarnas trovärdighet ökar, deras rollfigurer blir allt mindre endimensionella ju längre filmen pågår. Man hittar en linje i den aviga och lite annorlunda humorn. Bra musikval också ( Madness, Cardigans, nya Letters to Cleo som friskt tacklar både Cheap Trick och Nick Lowe).

Shakespearehistorien har moderniserats på ett ovanligt intelligent sätt, som gör att de som aldrig i sitt liv skulle vilja se något av en så mossig gubbe knappast anar att de just har gjort det. Medan Shakespearekännarna får känna sig smarta när de upptäcker alla små referenser. (10 things I hate about you, 1999)

ZTV 21.00