Tre kvinnor i en bil...

TV
Foto: REGENCY ENTERPRISES
Whoopi Goldberg, Mary-Louise Parker och Drew Barrymore på väg.

Med eller utan killar

Underhållande roadmovie om tre kvinnor på resa genom USA.

Blyga och hiv-positiva Robin ( Mary-Louise Parker) har lämnat en karriär som framgångsrik fastighets-mäklare för att göra om en resa hon gjorde som liten. Hon vill gärna ha någon mer med sig i bilen. Via annons möter hon Jane ( Whoopi Goldberg) som vill till Los Angeles för att blåsa liv i sin misslyckade musikkarriär. Och längs vägen möter de gravida Holly ( Drew Barrymore) som flyr från en pojkvän som misshandlar henne.

Tack vare de skickliga skådespelarna sugs man in i berättelsen om dessa kvinnor, om hur deras vänskap utvecklas och hur de upptäcker egna sidor hos sig själva.

Allra bäst är det när Matthew McConaughey dyker upp i en färgstark biroll, som en polis som har en kort affär med Holly.

Det blev den sista filmen för regissören Herbert Ross (1927-2001) som fick fart på sin karriär redan tidigt på 1970-talet med Woody Allen-komedin "En gång till, Sam" och sedan blev något av en specialist på att regissera kvinnor. (Boys on the side, 1995)

SVT 1 23.50

Species II

Förra H & M-tjejen Natasha Henstridge var en ofta naken, förförisk och mordlysten utomjording i första filmen. Kombinationen sex och äckel-science fiction gjorde den lite originell.

Nu har en snygging till astronaut ( Justin Lazard) fått utomjordiskt DNA i sitt blod under ett besök på Mars.

Henstridge må vara filmhistoriens sexigaste utomjording, men det kvittar. "Species II" är ändå bara ännu en fantasilös uppföljare. (1998)

TV 3 23.00

I am Sam

Mycket gripande familjedrama med Sean Penn. Han spelar en utvecklingsstörd man, som är besatt av Beatles. Ett engångsligg har resulterat i en dotter som mamman inte vill veta av. När dottern blivit sju år, vill myndigheterna placera henne i fosterhem. Tillsammans med en advokat ( Michelle Pfeiffer) tar han upp kampen för dottern. Penn Oscarsnominerades för rollen. (2001)

Canal+ 22.05

A hard day´s night

Första Beatles-filmen var stilbildande för dagens rockvideor. Fånig handling, förstås, men massor av bra musik, som "And I love her", "Can"t buy me love", "I should have known better" och titellåten. (1964)

TV 1000 16.00