Omdiskuterade damer

TV
Foto: MGM
Susan Sarandon och Geena Davis i feministisk roadmovie.

Thelma & Louise

En av 1990-talets mest omdiskuterade filmer. Av flera skäl.

Geena Davis och Susan Sarandon spelar väninnorna som lämnar männen bakom sig för en äventyrlig bilfärd genom USA. En blandning av slumpen, otur, fylla och pilska karlar gör att de så småningom får polisen hack i häl.

En suverän roadmovie med feministisk underton, tyckte många. En mans-hatarfilm, tyckte filmens få negativa kritiker.

Filmen blev också Brad Pitts stora genombrott. Han har en liten, men viktig, biroll som en liftare som får Geena Davis att upptäcka exakt hur kul det kan vara med sex.

Sex Oscarsnomineringar, bland annat de båda skådespelerskorna, men bara en vinst: Callie Khourie för manus.

Det är kvinnornas film, men det är även bra skådisar i de ledande manliga rollerna, som Harvey Keitel och Michael Madsen.

För regin svarar Ridley Scott som tidigare hade gjort första "Alien"-filmen och "Blade Runner" och som under de senaste åren bland annat har gjort "Gladiator" och "Black Hawk down". (1991

)TV 4 21.00

The sixth man

Larvig sportfilm om två bröder ( Marlon Wayans, Kadeem Hardison) som är stjärnor i skolans basketbollag. När en dör, tror alla att det är kört i turneringen. Men han återvänder - som spöke"

Wayans är i Sverige mest känd för de båda "Scary movie"-filmerna, där han även var med om att skriva manus. (1997)

TV 4 14.10

Min stora kärlek

Underhållande komedi av bröderna Farrelly som gjorde "Den där Mary". J ack Black spelar ytlige Hal som jagar fotomodellssnygga tjejer. Men så ser han allas inre skönhet och blir kär i 150-kilos Gwyneth Paltrow. Rar, men ganska ytlig romantik. (Shallow Hal, 2001)

Canal+ 17.25

Cocktail

Tom Cruise som en av New Yorks hippaste bartendrar, uppkomlingen som blandar drinkar och jagar kvinnor ( Elisabeth Shue, Kelly Lynch, Gina Gershon) med samma envishet och energi. (1988)

TV 1000 17.50