Hjärna - och maskin...

TV
Foto: ORION PICTURES CORPORATION
Peter Weller i den tunga RoboCop-kostymen.

Robocop

Paul Verhoevens våldsamma actionfilm som samtidigt är en smart framtidssatir om makt och media.

Historien utspelas i en nära framtid, i Detroit, när multinationella företag tagit över brottsbekämpningen.

Ett stort företag har konstruerat en robot som ska hjälpa till vid bekämpningen av de kriminella gäng som den senaste tiden har börjat avrätta poliser. Vid en demonstration av roboten går dock allt väldigt fel och resultatet blir blodigt makabert.

I stället får en vetenskapsman chansen att pröva en idé han länge haft om att förse en robot med en mänsklig hjärna. När en populär polis ( Peter Weller) blir ihjälskjuten - eller rättare sagt, nästan ihjälskjuten - skapar man den första RoboCop: hälften människa (främst hjärnan), hälften maskin.

Allt är mycket hemligt. Men Nancy Allen, som spelar polisens gamla partner, tycker sig känna igen bitar av honom i RoboCop.

En sedan i grunden ganska vanlig thrillerintrig, spetsas skickligt och fantasifullt med häftiga effekter och massor av satir, till exempel i skruvade nyhetssändningar och reklaminslag.

Filmen har sedan fått ett par uppföljare och följdes även av en tv-serie, dock inte alls i samma klass som den första filmen.

Främsta skälet är förstås att regissören Paul Verhoeven inte alls var inblandad i de produktionerna.

Kultfakta: Första gången man tog på Peter Weller RoboCop-kostymen tog det tio timmar att få ordning på den. Den vägde ungefär lika mycket som han själv, cirka 75 kilo. Han svettades så mycket i den, att den fick byggas om med en inbyggd air condition-anläggning. (1987)

SVT 2 22.30

magistrarna på sommarlov

Uppföljare till Alice Babs genombrottsfilm "Swing it, magistern!" (1940). Till största delen handlar det om samma rollfigurer och skådespelare, förutom att Adolf Jahrs (1893-1964) roll som sånglärare inte är med. Det kretsar kring hur Alice Babs rollfigur på sommarlovet ska plugga och förbättra sina dåliga betyg. Det blir dock betydligt mer sång än studier.

Och som helhet är egentligen filmens intrig mest en ursäkt för ett stort antal sångnummer med Alice Babs. (1941)

SVT 1 14.05

Rain man

Dustin Hoffman i sin Oscarvinnande roll som autistisk bror till Tom Cruise, vars rollfigur inte hade en aaaaaning om att han ens hade en bror. Nu ska de lära känna varandra under en äventyrlig bilfärd genom USA. Gripande och rolig. Barry Levinsons film vann även Oscar för bästa film, regi och manus. (1988)Canal+ Gul 17.10

Cameron Crowes (Jerry Maguire) självbiografiska historia om hur han som 15-åring fick jobb som rockjournalist på tidningen Rolling Stone. Med Billy Crudup, F rances McDormand, Kate Hudson och Patrick Fugit. (2000)

TV 1000 Cinema 21.00

Dödligt protokoll

Spännande thriller om korruption, övergrepp och rasism inom New York-polisen. Timothy Hutton spelar en distriktsåklagare, Armand Assante en gangsterkung och Nick Nolte en korrumperad livsfarlig polis. (Q & A, 1990)

Kanal 5 1.25

Min bäste väns bröllop

Mycket underhållande romantisk komedi. Det handlar om Julianne, en kvinna ( Julia Roberts) som försöker stoppa exmaken Michaels ( Dermot Mulroney) bröllop med nya kärleken Kimberly ( Cameron Diaz).

Det blir många komiska turer och förvecklingar innan några så småningom hamnar framför prästen"

Det är roligt, charmigt, inte totalt orealistiskt, lite i samma anda som "Fyra bröllop och en begravning".

Filmen blev också ett slags andra genombrott i karriären för Rupert Everett som är fullkomligt lysande och "stjäl" varje scen han är med i. Han spelar Juliannes homosexuelle kompis och det var i samband med den här filmen han gick ut mer officiellt med sin egen sexuella läggning (även om den inte direkt hade varit någon hemlighet i branschen tidigare).

Burt Bacharachs klassiska melodier spelar en viktig roll i filmen, bland annat i en scen där Cameron Diaz sjunger riktigt, riktigt uselt.

Kultfakta: Originalslutet var helt annorlunda. Men testpubliken protesterade, tyckte att "fel" människor fick varandra i den versionen. (My best friend"s wedding, 1997)

TV 3 21.00