Musikal men utan musik

TV
Foto: MGM
Jack Lemmon och Shirley MacLaine på Rue Casanova i Paris.

Irma La Douce

Amerikansk kärlekskomedi i Parismiljö, gjord av den legendariske regissören Billy Wilder (1906-2002).

Han räknas som en av Hollywoods största genom tiderna, särskilt när det gäller komedier.

"Irma La Douce" var ursprungligen en musikal på Broadway. När Billy Wilder tog över historien tog han bort musiken och gjorde en "vanlig" komedi av historien.

Irma La Douce ( Shirley MacLaine) är en prostituerad med ett hjärta av guld. Hon anses vara den mest eftertraktade kvinnan på Rue Casanova.

Jack Lemmon (1925- 2001) spelar en gendarm (fransk polis) som efter diverse turer får sparken, kommer i kontakt med Irma La Douce, motvilligt blir hennes hallick och sedan försöker få henne att sluta gå på gatan.

Det är småroligt, men absolut inte Wilders bästa film. Mycket medvetet utspelas filmen i ett slags sago-Paris, uppbyggt i en Hollywoodstudio.

Filmen vann en Oscar för bästa musik, komponerad av André Previn.

Kultfakta I: Filmdebut för en då 24-årig J ames Caan som skymtar förbi som en "soldat med radio" (enligt rollistan).

Kultfakta II: Jack Lemmon och skådespelerskan Felicia Farr gifte sig under inspelningen i Paris. (1963)

SVT 1 13.15

Blue streak

Bullrig actionkomedi med Martin Lawrence.

Han spelar en så kallad "mästertjuv" som har gömt en värdefull ädelsten inne i en byggarbetsplats. När han släppts ur fängelset och ska hämta den, har platsen blivit en - polisstation!

Så gissa vem som måste bli polis för att komma åt bytet? Vem som mot alla odds blir en bra polis? Och vilken skådis som förgäves försöker vara lika rolig som Eddie Murphy en gång brukade vara..?

En gammaldags komedi i buskis-stil, i moderna kläder med skottlossning, biljakter och hip hop-musik. (1999)

TV 3 21.00

När man skjuter hästar så...

Starkt drama som utspelas under 1930-talets depressionsår i USA. Då arrangerades maratondanser där arbetslösa tävlade om penningpriser för det par som orkade stå längst på benen. Med Jane Fonda, Michael Sarrazin och Gig Young (1913-1978), som vann en birolls-Oscar för rollen som cynisk arrangör. (They shoot horses, don"t they? 1969)

TV 4 0.00

Fiket

Barry Levinsons gripande debutfilm, en självbiografisk historia om ungdomar på väg in i vuxenvärlden i 1950-talets Baltimore. Tidiga roller för Mickey Rourke, Steve Guttenberg, Kevin Bacon och Ellen Barkin. (Diner, 1982)

TCM 21.00

In the mood for love

Wong Kar-wais vackra, intensiva och känslostarka kärlekshistoria som utspelas i 1960-talets Hongkong. Är lika cool som Nat "King" Coles kända melodi, ett perfekt musikaliskt tema till historien. Två par bor grannar och vänsterprasslar med varandra. Med två av Kinas största stjärnor, Maggie Cheung och Tony Leung. (Dut yeung nin wa, 2000)

Canal+ Gul 23.05

Rosewood

Omskakande drama som utspelas i 1920-talets Florida, USA.

Det handlar om hur rasistiska tankar och värderingar bland människorna i ett par småstäder, leder till upplopp och mord. Historien har verklighetsbakgrund.

Allt utspelas i Rosewood, en stad med i huvudsak svarta invånare.

När en vit kvinna i en stad i närheten hävdade att hon hade blivit våldtagen av en svart man från Rosewood brändes staden ned och människor, även kvinnor och barn, lynchades.

Mellan 70 och 250 människor mördades. Att siffran inte är mer exakt, beror på att allt var mörklagt i många år, då det inte fanns många som överlevde attacken och de få som gjorde det inte vågade berätta.

Det var först 1982 som allt avslöjades, i en artikel i St Petersburg Times.

John Singletons (Boyz N the Hood) film skildrar inte bara själva överfallet mot Rosewood utan också den livsstil där rasismen gick i arv, från generation till generation.

Bra skådisar med Jon Voight, Ving Rhames och Don Cheadle i spetsen. (1997)

SVT 1 21.30