"Klart det blir intriger när främlingar ska leva ihop"

DOKUSÅPA "Farmen" måndag TV 4 19.00

Foto: BÖRJE THURESSON
Linda Isacsson är programledare för årets upplaga av "Farmen". - Det är så jädra spännande hela tiden, säger hon. Linda ser vi också i "När & fjärran" och"Jakt & fiske". I vinter dyker hon också upp i ett nytt trädgårdsprogram i TV 4.
TV

Strax efter midsommar begav sig tolv kvinnor och män mellan 22 och 52 år till Hedemora i Dalarna för att sköta en gård tillsammans. Utan el, utan rinnande vatten, precis som förr i tiden.

De är deltagarna i årets omgång av "Farmen".

- Det blir en tuff tid full av överraskningar, säger nya programledaren Linda Isacsson.

Hon är ett bekant ansikte i tv, i "När & fjärran" i TV4 och i "Jakt & fiske" i TV4 plus. Hon tvekade först när hon blev tillfrågad om hon ville leda fyrans populära dokusåpa "Farmen".

- Jag tänkte nej, det är inte min grej, jag har ju inte sett en dokusåpa i hela mitt liv, bara något avsnitt här och där. Jag är borta mycket och gör annat på kvällarna än att se på tv.

- Men många ringde och sa att jag skulle passa bra så jag tänkte att det kanske går trots allt.

Och för Linda blev det över all förväntan. Inspelningen har pågått hela sommaren och ända sedan första dagen har det varit spännande och hon har mött många roliga människor.

Hur har det varit på "Farmen"?

- Det är så jädra spännande, hela tiden. Jag har sett de första avsnitten och man vill bara se mer. Det är otroligt spännande karaktärer som är med, på flera olika sätt och vis.

Förra året blev det ganska många intriger. Blir det likadant i år?

- Det är klart, det måste det bli om man stoppar in tretton främlingar på en gård från 1800-talet som ska leva, bo och arbeta tillsammans. De känner inte varandra och skiljer sig ganska mycket åt. Klart som sjutton att det blir intriger.

- Sen står det ju en halv miljon på spel och den som inte kämpar för den skulle ju också vara konstig på något sätt. Det är klart man kämpar för att vinna och då tar man väl till små knep och trick. I krig och kärlek är allt tillåtet.

Hur hanterar du själv konflikter?

- Det tar ett tag innan jag blir arg och då blir jag riktigt arg. Jag försöker alltid reda ut det med personen i fråga. Får jag höra skitsnack, vilket jag tycker väldigt illa om, försöker jag ta upp det. Det måste redas ut.

- Jag har inte bråkat så mycket i mitt liv, men en gång gav jag en kille en smäll på käften så han föll baklänges i en vattenpöl. Han hade snackat skit om min syster och det gick inte att prata med honom.

På måndag kväll drar Linda igång höstens omgång av "Farmen" i TV4. I tio veckor får vi följa deltagarna när de ska sköta bondgården, utan varken el, vatten eller några moderna bekvämligheter. De måste använda sina kunskaper för att ta hand om djuren, odla sina grödor och ta hand om gården.

En efter en kommer att slås ut i den tvekamp som avslutar varje vecka. I slutet av november står en av dem kvar som ensam segrare, en halv miljon kronor rikare. Men vägen dit är lång.

Nytt för i år är att storbonden inte själv utser förstakämpen, utan i stället väljer en av männen till dräng och en av kvinnorna till piga.

- De sover i ladugården, tar hand om de andras smutstvätt och måste utföra de sysslor storbonden tilldelar dem. Det kan inte vara roligt att vara i deras kläder, säger Linda.

Bara drängen och pigan kan bli förstakämpe. När tvekampen närmar sig ska de övriga deltagarna rösta om vem av dem det blir. Det sker helt öppet med alla närvarande.

- Detta nya moment i tävlingen gör det ännu mer spännande. Här måste de lägga korten på bordet. Då blir det tydligt vem som gillar vem och alla får bekänna färg.

Sedan får förstakämpen utse andrakämpe som i sin tur väljer gren i tvekampen som avslutar veckan. De tävlar i någon av grenarna repet, sågen eller husförhöret och den som förlorar får lämna farmen.

Skulle du själv kunna ställa upp i en dokusåpa?

- Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att vara med om det inte fanns några kameror. Jag är så extremt dålig förlorare så jag vet inte om det hade varit kul. Jag hade nog bidragit till mycket rävspel och kanske några osnygga scener.

Vad tycker du om att djur slaktas i programmet?

- Jag tycker det är fullt naturligt med slakt, men man ska veta vad man gör. Man ska aldrig låta någon som inte kan göra det. På gården finns veterinär med om ett djur ska slaktas, allt görs på rätt sätt enligt alla regler och paragrafer.

Linda berättar att djuren på "Farmen" behandlas väl. Där finns bland annat två stora oxar på ett och ett halvt ton styck och några får till en början.

I höst syns inte Linda bara i "Farmen". Hon fortsätter också att göra reportage i "När & fjärran" och leder "Jakt & fiske" i TV4 plus.

Vad får vi se i "När & fjärran" på tisdag?

- Jag gör ett inslag om the Outback i Australien. Jag red ut med en man som heter Stretch, han var helt galen, hans häst också. Jag höll på att gå åt. Det första som hände var att jag blev avkastad. Jag pratade mot kameran, kastade mig upp på hästen och så flög jag av och landade med en duns.

- När jag klev upp rann det blod från armbågen och jag kände mig stel i låret. När jag klädde av mig för att bada hade jag fått en jättestor lårkaka och var helt blå. Annars var det väldigt dramatiskt i det nedbrunna landskapet. Vi var utanför Port Douglas på ostkusten, red dit, badade i en lagun, grillade och sov i tält.

I andra avsnittet får Linda en av sina drömmar uppfylld, hon åker på jeepsafari på Island.

- Det var sagolikt, men tufft. Jag och sju islänningar åker i väg ut på glaciären Vatnajökull. Det var 20 grader kallt och snöstorm och vi körde fast och fick dra loss bilen. Jag tänkte att det här kommer aldrig att gå, vi frös och det blåste jättemycket.

Hon blev nästan uppäten av en alligator i Bolivia, hon stack sig på en giftig tagg i Papua Nya Guinea, hon har dragit upp en blå marlin på 469 kilo utanför Madeira och hon har kört Formel 1.

Vad är det som driver dig?

- Att jag är rastlös vet väl alla. Men jag tycker mycket är så förbaskat kul. Jag kanske är lite väl spontan ibland, men man måste ju passa på, vissa tillfällen kommer ju aldrig igen.

Finns det något du är rädd för?

-Jag har stor respekt för saltvattenkrokodiler, giftiga ormar, ja, alla farliga djur. Men då är jag mer rädd för att människor jag tycker om ska försvinna.

Om två veckor, tisdagen den 30 september, börjar "Jakt & fiske" i TV4 plus som Linda är programledare för. I första avsnittet ger hon sig ut på älgjakt.

Du dyker upp i ett nytt trädgårdsprogram snart också?

- Det sänds till våren. Det är en halvtimmes program mitt i veckan på bra sändningstid. Vi kommer att göra om saker, hjälpa familjer att bygga om i deras trädgårdar, lite som i "Roomservice" i Kanal 5.

- Det är otroligt mycket hårt arbete. Jag är arbetare (skratt) och mellan tagningarna måste vi ju få massor av saker gjorda. Jag har kört grus, planterat blommor, burit sten, byggt murar och kört grävskopa.

Du spelar alltså in fyra program samtidigt. Får du något ledigt?

- Det kan hända att jag blir mutad av "När & fjärran" att göra en jobbresa till Borneo, med orangutanger, näsapor och bergsvandring. Får jag åka dit behöver jag inte ha semester på ett år, säger Linda och skrattar.

Marléne Hellman

ARTIKELN HANDLAR OM