Riktigt matinéäventyr!

TV
Zorro

Zorro - den maskerade hämnaren

Så här ska matinéäventyr se ut.

Svärdsklingorna blixtrar, striden står om ärlighet och heder, skurkarna är vedervärdiga, hjältar och hjältinnor är viga och vackra. Både Antonio Banderas och Catherine Zeta-Jones är så snygga att varje bild kunde sättas upp som affisch.

Michael Douglas blev också tänd när han såg filmen och började uppvakta Zeta-Jones. Nu är de gifta och har två barn.

Och filmen har humor också. Det är den gamla Zorrolegenden, berättad med en ny infallsvinkel. I upptakten ser vi Zorro ( Anthony Hopkins ) utföra en modig räddning, iakttagen av två småpojkar.

När filmen fortsätter 20 år senare har pojkarna växt upp och Zorro försvunnit in i legendernas mörker.

Han kommer tillbaka när den onde guvernören återvänder till det tidiga 1800-talets Kalifornien. Både Zorro och den ena av de forna småpojkarna, nu uppväxt till Banderas , vill hämnas. Den gamle lär upp den unge. (The Mask of Zorro, 1998)

ZTV 21.00

Ryans dotter

Vacker och välgjord, men på tok för lång. David Lean har regisserat den tre och en halv timme långa berättelsen om den irländska flickan som gifter sig med en lärare, men blir förälskad i en officer. Lean gjorde några fler lyckade storfilmer som "Bron över floden Kwai" och "Doktor Zjivago". (Ryan"s daughter, 1970)

TCM 21.00

Heist - sista stöten

Gene Hackman är den skicklige brottslingen som ska utföra en sista stor kupp. Hans liga ( Delroy Lindo, Ricky Jay) tvingas av hälaren Bergman ( Danny DeVito) att göra ett komplicerat rån mot en guldtransport. Vem kan man lita på? (2001)

Canal+ 16.25

In the mood for love

Det är fantastiskt mycket som inte händer och inte sägs. Laddad och läcker, lågmäld som Nat "King" Coles sång som perfekt följer de coola bilderna. Hongkong, 1962. En trång storstad där två par flyttar in i lägenheter intill varandra. Den ene maken och den andra hustrun är ofta frånvarande. Så småningom gissar deras makar varför. (2000)

Canal+ Gul 19.25

Sjöfartsnytt

Lasse Hallström har gjort en bra filmatisering av den bästsäljande boken. Kevin Spacey spelar förloraren som flyttar till Newfoundland med sin dotter och upptäcker en släkt-historia och ett nytt liv. Med Julianne Moore, Judi Dench och Cate Blanchett. (Shipping news, 2001)

TV 1000 18.00

ARTIKELN HANDLAR OM