Kannibaler i björnskinn

TV
Foto: TOUCHSTONE PICTURES
Maria Bonnevie och Antonio Banderas, kostymerade à la 900-tal i vikingafilm.

Den trettonde krigaren

Action med Sven Wollter och Maria Bonnevie i biroller.

Michael Crichton-boken "Människoätarna" (1976) är dels inspirerad av den brittiska dikten "Beowulf", dels av en sann historia om en arabisk poet, Ahmed Ibn Fahdlan, som besökte vikingarna på 900-talet.

I filmen blir araben ( Antonio Banderas) den trettonde av tolv vikingakrigare som hjälper kung Hrothgar (Sven Wollter ) och hans undersåtar mot hundratals elaka kannibaler, utspökade i björnskinn.

Det är mycket slagsmål, med avhuggna armar och huvuden och blod som skvätter.

Det är folk som pratar norska och danska och vackra naturbilder (från Kanada) och folk som spelar över så att man ibland tror att man hamnat i en Monty Python-parodi om vikingatiden.

Att historien stundtals känns ologisk beror kanske på att regissören John McTiernan fick sparken efter testvisningarna och att filmen sedan lär ha klippts om ganska ordentligt. Tyvärr aldrig särskilt spännande.

Wollter och Bonnevie , då? Jo, han grymtar på bruten engelska i några scener, hon ser söt ut, kramar Banderas hand och baddar hans sår med kopiss. (The 13th warrior, 1999)TV 3 22.30

En soldat ligger på en mina i en skyttegrav. Om han flyttar sig sprängs han. Det är sommaren 1993 och mannen på minan är en bosnisk soldat. Han har placerats där av två serbiska soldater. Nu finns en av dem kvar i skyttegraven.

Fienderna är beroende av varandra för att överleva. Gripande, med ilska och dyster humor. (No man"s land, 2001)

Canal+ Gul 17.40

Blow up

Sex, mode, rock "n" roll och mord. Michelangelo Antonionis 1960-talsfilm utspelas i swinging London. Om en modefotograf ( David Hemmings) som tror sig bli vittne till ett mord. Kan ett fotografi vara lösningen på gåtan? Snårig och ojämn, men bra skådisar: Vanessa Redgrave, Sarah Miles och Jane Birkin. (Blow-up, 1966)

TCM 21.15

Don´t say a word

Spännande thriller med Michael Douglas som psykiater. När hans dotter kidnappas tvingas han försöka få en patient att avslöja en hemlighet. Sean Bean leder brottsligan. (2001)

Canal+ 18.10

Zoolander

Ben Stiller regisserar sig själv som fotomodell som hjärntvättas att bli yrkesmördare mot politiker som vill stoppa barnarbete i tredje världen. Alexander Skarsgård i hastig biroll som modell. (2001)

Canal+ 21.55