Osämja i äktenskapet

TV
Foto: FILM AB LUX
Edvin Adolphson och Viveca Lindfors som godsägaren och hans hustru, före detta servitris.

Maria på kvarngården

Svenskt drama, där Viveca Lindfors (1920-1995) i huvudrollen är det absolut bästa.

Det börjar i domstolen. Maria (Lindfors) är anklagad för att ha mördat sin make, godsägaren Birger Jern ( Edvin Adolphson). Då berättar hon sin historia för rätten, om vad som har hänt de senaste fem åren i hennes liv: Hon var servitris när de träffades. De gifte sig, men till hans stora sorg kunde de aldrig få några barn.

Maria hämtade då hem sin "hemliga" son ur sitt förflutna liv.

Hon hade hoppats att godsägaren skulle älska honom som sin egen son, men i stället blev det bara osämja i äktenskapet.

Godsägaren hade både en syster ( Irma Christenson) och en husföreståndarinna ( Linnéa Hillberg) som tyckte hjärtligt illa om Maria. Så när kvarnen brann ned och han dog, såg alla till att Maria snabbt blev den som såg ut att ligga bakom dådet.

Arne Mattssons film fick överlag ett ljummet mottagande, förutom Viveca Lindfors insats.

Två framstående konstnärer var inblandade i filmen.

Isaac Grünewald målade affischen. Och Bruno Liljefors lånade ut sitt sommarställe Kvarnbo gård som fick ge atmosfär åt handlingen. (1945)

SVT 1 14.10

Antonias resa

Gripande, sevärd kärlekshistoria om två till synes omaka människor som inte kan höra. Både Emmanuelle Laborit och svensken Lars Otterstedt i huvudrollerna är döva på riktigt, men har ett kroppsspråk som skickligt uttrycker de starka känslorna i förhållandet. (Stille Liebe, 2001)

Canal+ Gul 17.20

I am Sam

Sean Penn spelar en utvecklingsstörd man med en sjuårings intelligens. Han är ensamstående pappa till en dotter, som han döper efter The Beatles "Lucy in the sky with diamonds". Sju år senare börjar de sociala myndigheterna ifrågasätta om han verkligen är lämplig att ta hand om Lucy. Michelle Pfeiffer blir hans advokat. (2001)

Canal+ Gul 18.50

Illusionernas stad

Övertygande skildring av Hollywood, gjord av Vincent Minnelli, om cynismen och maktkampen som knäcker människor. Kirk Douglas spelar en producent. Filmen följer en författare, en skådespelare och en regissör som han jobbat med och som har honom att tacka för karriären. Eller? (The Bad and the beautiful, 1952)

TCM 19.05

Prins William

Brittisk tv-film om prins William och hur hans liv föränd-rades efter det att hans mamma, prinsessan Diana, dog i en bilolycka i Paris 1997. Mindre spekulativt än väntat. Jordan Frieda i huvudrollen är son till popsångerskan Lulu. (2002)

Canal+ 14.55

Singin´in the rain

Underbar musikal med Gene Kelly och den klassiska scenen när han dansar och, mycket riktigt, sjunger i regnet. Trots att Kelly var förkyld när det spelades in.

Filmen utspelas i Hollywood i brytningstiden mellan stum- och ljudfilm och innehåller många charmiga musiknummer. Den kom 1952, en storhetstid för den här sortens genomproffsiga filmmusikaler i Hollywood. Nu för tiden är det inte ens någon som försöker.

Kellys motspelare är bland andra Cyd Charisse och i den kvinnliga huvudrollen Debbie Reynolds. Hon var med i "Ute eller inte", men har annars inte filmat särskilt flitigt de senaste decennierna.

Hennes dotter Carrie Fisher har skådespelat en del. Hon är prinsessan Leia i "Stjärnornas krig" och är bland annat med i filmerna "Hannah och hennes systrar" och "Scream 3". Fisher är också framgångsrik författare, bland annat till "Vykort från drömfabriken" om en vuxen kvinna och hennes dominerande mamma - före detta stjärna i Hollywoodmusikaler.

Som "Singin" in the rain ". (1952)

TCM 21.00