Filmtips 16 september

TV
Foto: TF 1 FILMS PRODUCTIONS
Michel Serrault och Emmanuelle Béart som det något omaka paret.

Nelly och herr Arnaud

Sista filmen av den franske regissören Claude Sautet (1924-2000), mest känd för "Ett vinterhjärta".

25-åriga Emmanuelle Béart träffar den äldre Michel Serrault och de börjar prata om allt medan hon skriver ut hans memoarer. Fransk pratfilm av hög klass.

Hela tiden konverserar de med varandra. Om känslor, kärlek, tja, om livet i stort.

Vad vill han med henne, egentligen? När hon träffar en jämnårig man ("Betty Blue"-stjärnan Jean-Hugues Anglade) får de även anledning att diskutera svartsjuka.

Mycket prat på franskt vis, men inte trist. Dialogen är kvick, det sägs många sanningar om livet. Skådespelarna, särskilt Serrault, är suveräna och det är svårt att inte fascineras av den märkliga kontakt som uppstår mellan den äldre mannen och den unga kvinnan. Inte fysisk, utan psykisk, kontakt.

Vem ska våga ta första steget? Inte ska något förbli outsagt? (Nelly & monsieur Arnaud, 1995)

SVT 2

22.30

Det finns bara en Jimmy Grimble

Charmig men mycket förutsägbar engelsk "feel good"-film om en tonårspojke i Manchester. Som trots trassliga nerver lyckas i skolans fotbollslag. Med Ray Winstone och Robert Carlyle i birollerna. (There is only one Jimmy Grimb-le, 2000)Canal+ Gul 15.30

Utspelas 1959 med Whoopi Goldberg som anställs som barnflicka hos änklingen Ray Liotta. Om rasism och svårigheter att få kvalificerade jobb, men också om jazzmusik och kärlek. Även med Joan Cusack och Don Ameche. (1994)

Canal+

16.55

Utpressning

Howard Hawks deckare med Humphrey Bogart och Lauren Bacall. Bygger på Raymond Chandlers debutroman. Så underhållande att man inte bryr sig om den röriga intrigen. Chandler själv var osäker på vem som gjort vad. Totalförbjuden av den svenska censuren då. (The Big sleep, 1946)

TCM

21.00

I samlarens spår

Hyfsad thriller. Denzel Washington och Angelina Jolie är bra i huvudrollerna. Han som före detta chef vid kriminaltekniska enheten, totalt förlamad efter en olycka. När en seriemördare härjar i New York styr han jakten via datorer och telefon från sin säng. (The Bone collector, 1999)

TV 3

21.00

Mr Music

Mick Fleetwood, trummis i Fleetwood Mac, spelar en skivbolagsdirektör som anställer en femtonåring ( Jonathan Tucker) för att hitta artister. Det ger uppmärksamhet och till och med stöddiga tjejer blir intresserade av huvudpersonen. Men snart får alla lära sig viktiga saker också om livet.

Gjord för amerikansk tv och släppt på video i Sverige.

Mick Fleetwood som spelar chef för det påhittade skivbolaget Tone Records är en riktig rockstjärna och medlem i Fleetwood Mac sedan 1960-talet. Han är bättre som trummis än som skådespelare.

I filmen ska skivbolagets storhetstid vara över och det är därför de vänder sig till en tonåring för att hitta en marknad igen.

Rockstjärna som försöker bli skådespelare med blekt resultat. Mick Fleetwood gör sällskap med en lång rad av sina kolleger. (1998)

ZTV

21.00

Brazil

Originell film av bildberusade Terry Gilliam (Monty Python, De 12 apornas armé, Fisher King). Dyster historia med Jonathan Pryce som tilltufsad tjänsteman och bland andra Robert De Niro, Bob Hoskins och Michael Palin i mindre roller. (1985)

TV 1000

15.40

Flamingovägen

Joan Crawford som dansös kommer till småstad. Där det blir rivalitet om kärleken och maktkamp med mäktige politikern Sydney Greenstreet. Regi av Michael Curitz, som gjorde "Casablanca", "Robin Hoods äventyr" och mycket mer. (Flamingo road, 1949)

TCM

19.20

ARTIKELN HANDLAR OM