Filmtips 17 september

TV
Foto: MIRAGE
Bröderna Beau Bridges och Jeff Bridges som bröderna Frank Baker och Jack Baker.

De fantastiska Baker Boys

Amerikanskt romantiskt drama med bröderna Beau och Jeff Bridges som spelar pianistbröder som turnerar och får framgångar med nya sångerskan Michelle Pfeiffer.

Men hon kommer också mellan dem när Jeff blir kär.

Michelle Pfeiffer sjunger en hel del låtar på riktigt, som "Makin whopee" och "My funny valentine". "Makin whopee" sjunger hon liggande på ett piano, en scen man inte glömmer.

Beau Bridges spelar brodern Frank som bara är intresserad av musiken som ett jobb, en trygg försörjning som ger pengar till familjen och hemmet. Jeff Bridges spelar Jack som egentligen vill spela jazz och föraktar den utslätade hotellmusik de spelade innan de rekryterade en sångerska.

"De fantastiska Baker boys" utspelas i och omkring Seattle.

Manusförfattaren och regissören Steve Kloves skrev först den fina "Nu börjar livet!" och var också manusförfattare till "Wonder boys". På senare år har han förvandlat Harry Potter-böckerna till filmmanus. (The Fabulous Baker boys, 1989)

SVT 1

21.00

Requiem for a dream

Om missbruk, ett drama som känns. I Brook-lyn bor paret Jared Leto och Jennifer Connelly, som ska finansiera en butik med att langa. Våld och kriminalitet och mamman Ellen Burstyn som går ner sig på piller. Regissören Darren Aronovsky har ett bildspråk som gör att filmen nästan känns som en knarktripp. (2000)

Canal+

20.00

Tootsie

Dustin Hoffman är mycket bra som hetlevrade skådisen som inte får några jobb. Då klär han ut sig till kvinna och söker till populär tv-såpa. Han får jobbet och blir framgångsrik, men det blir problem med dubbla roller i privatlivet, Jessica Lange och Bill Murray i biroller. (1982)

TV 1000

18.10

Taxi driver

Martin Scorseses omskakande klassiker med Robert De Niro i en av filmhistoriens mest minnesvärda roller. En Vietnamveteran som har svårt att sova och kör taxi på nätterna. Det han ser i New York får honom att vilja rensa stan med våld. Jodie Foster spelar en mycket ung prostituerad. (1976)

TV 1000 Cinema

23.00

Wit

Mycket gripande med den fantastiska Emma Thompson som cancersjuk. En pjäs, som förvandlats till film av Mike Nichols, om en intellektuell kvinna som försöker hålla känslorna och rädslan på avstånd genom ord och kvickheter. (2001)

Canal+

18.20

The talented mr Ripley

Läckra bilder av Anthony Minghella (Den engelske patienten) som gjort en bra thriller av Patricia High-smiths roman. Matt Damon spelar bedragaren som blir vän med de rika amerikanerna Jude Law och Gwyneth Paltrow i 1950-talets Italien.

I övriga roller syns bland andra Cate Blanchett och Philip Seymour Hoffman, två personer som Ripley möter i Italien under falsk identitet. Det är en spännande historia, som visar vad som händer när en liten lögn växer till flera och härvan blir större.

Det kom flera romaner om Tom Ripley och har också gjorts flera filmer i olika stil, bland andra "Den amerikanske vännen". Nyligen förvandlades den historien till film som "Ripleys game" med John Malkovich i titelrollen. (1999)

Kanal 5

21.00

Victor/Victoria

Julie Andrews spelar en sångerska som inte får några jobb. Hon låtsas då vara man som uppträder som kvinna - och gör succé. James Garner i publiken blir tänd och undrar varför. Spelas nu som musikal i Stockholm med Regina Lund. (1982)

TCM

21.00

ARTIKELN HANDLAR OM