Avklätt i tv från Oscarsson till "Big Brother"

1 av 3
Ur "Hylands hörna."
TV

Nakenhet i tv har alltid upprört. Samtidigt flyttas gränserna för det accepterade fram hela tiden.

Här är några nakna milstolpar i tv-historien.

1966.

När Per Oscarsson besökte "Hylands hörna" 1966 väntade sig det svenska folkhemmet en småputtrig intervju. I stället klädde skådespelaren av sig och stod till slut i studion i bara kalsongerna. Med kaffet i vrångstrupen ringde de upprörda tittarna sönder SVT:s klagomur.

1985

Eurovision Song Contest i Göteborg. Den europeiska schlagerpubliken får spader när programledaren Lill Lindfors låtsas tappa underdelen av sin klänning - bara för att veckla ut tygstycken som sett ut att vara en del av toppen. En skandal som ledde till en ändring i reglerna kring arrangemanget.

1994

Dominika Peczynski och Bruno Winzell förde svensk tv närmare kontinenten med den utskällda lördagsunderhållningen "Tutti Frutti". En lek som gick ut på att exponera så mycket kvinnobröst som möjligt. Programmet blev Sveriges mest utskällda tv-program. Någonsin.

1996

I Kanal 5:s magasin "Lotta" fick tittarna följa med in i en 25-årig kvinnas underliv via tv-kameran under en gynundersökning inför publik.

Programmet väckte upprörda känslor innan det ens hade sänts.

- Förskräckligt! Oetiskt! sa Gun Englund, förbundssekreterare på ROKS, Riksorganisationen för Kvinnojourerna i Sverige.

2003

Svensk tv går in i en ny fas. För första gången får tittarna se ett genomfört samlag på bästa sändningstid. "Big Brother"-deltagarna Linda Rosing och Micke Lindgren fick sprit av Kanal 5 och tappade hämningarna inför rullande tv-kameror.

TV4:s "Världens barn"-gala får ett märkligt slut då tittarna får se en naken Claes Malmberg springa gatlopp i direktsändning. I pedofiltider riktades ilskna protester mot tilltaget och flera anmälningar kom in till Granskningsnämnden.

Nu har inslaget friats.

- Det stred inte mot några bestämmelser. Nämnden har sällan invändningar mot nakna kroppar, säger Eva Tetzell på Granskningsnämnden.

Klas Lindberg