Filmtips 22 september

TV
Foto: TERRAFILM
Gio Petré och Margit Carlqvist i svenskt drama om livet bakom kulisserna på teatern. Internt och distanslöst.

Sceningång

Svenskt drama om livet bakom kulisserna på en teater.

Samtidigt är det också ett slags kärleksförklaring till teaterns värld. Korridorerna, sminklogerna, övningssalarna, rekvisitaförråden, allt skildras närgånget och kärleksfullt.

Men främst handlar det om människorna, förstås. Om deras förhoppningar, drömmar, besvikelser.

I centrum står främst två personer: Knut Mattsson ( Edvin Adolphson, 1893-1979), teaterns stora stjärna, och Nora ( Gio Petré), en ung teaterelev.

Margit Carlqvist, Lars Ekborg (1926-1969), Bengt Ekerot (1920-1971, även regi) och Stig Olin har de övriga ledande rollerna.

Filmen var debut för Erland Josephson som manusförfattare. Han är även med framför kameran, som en av teaterns regissörer.

Svagheten ligger i att det lätt kan kännas lite internt. Både Josephson och Ekerot är så fast rotade i sin yrkesmiljö att de inte riktigt har någon distans till den. (1956)

SVT 1

14.05

3 000 miles to Graceland

En av många actionfilmer i rakt nedstigande led från Quentin Tarantino. Bisarr blandning av extremt våld och humor, alltså. Kurt Russell och Kevin Costner spelar ledarna för ett gäng skurkar som utklädda till Elvis Presley-kopior (det pågår en slags Elvis-konferens i staden) rånar ett casino i Las Vegas. Snart är alla rånarna i luven på varandra om bytet, polisen är dem på spåren - och mitt i alltihop finns en stackars servitris ( Courteney Cox) som blir förälskad i en av rånarna. Inte uselt, men aldrig särskilt engagerande. (2001)

Canal+ Gul

18.55

The fisher king

Terry Gilliams ömsinta och komiska skildring av vänskapen mellan en försupen och bitter radiostjärna ( Jeff Bridges) och en uteliggare ( Robin Williams) i New York. Mercedes Ruehl fick en Oscar för sin färgstarka biroll. (1991)

TV 1000

20.00

RFK

Välgjort tv-drama, där spelscener varvas med journalfilmbilder. Handlar om fem år i Robert F Kennedys liv, från mordet på hans storebror, presidenten John F Kennedy, i Dallas 1963, tills han själv blir mördad under presidentkampanjen 1968. Linus Roache (Priest) i titelrollen. (2002)

Canal+

15.10

Signal från okänd

Spännande thriller om ett kidnappat barn. Glenn Ford och Donna Reed (1921-1986) spelar föräldrarna som i tv utlovar en stor belöning till dem som kan hjälpa dem att hitta sonen och fånga kidnapparna. Samma historia som i filmen med Mel Gibson och René Russo från 1996. (Ransom, 1956)

TCM

19.15

Mad Max - bortom Thunderdome

Tredje delen i den australiensiske regissören George Millers filmserie. Den handlar om en ensamvarg och hjälte, spelad av Mel Gibson, i ett framtida öde landskap, efter den stora kärnvapenexplosionen. Ganska underhållande med Tina Turner i skurkrollen.

Men filmen har inte samma nakna råhet som originalfilmen (1979) och saknar energin och de fantastiska actionscenerna från uppföljaren "The Road warrior" (1981).

En fjärde film i serien - "Mad Max: Fury Road" - förbereds och spelas troligen in under nästa år. (Mad Max beyond Thunderdome, 1985)

ZTV

21.00