Filmtips 21 september

TV
Foto: TOUCHSTONE PICTURES
Samuel L Jackson och Bruce Willis i lågmält drama, lite av thriller.

Unbreakable

Med "Sjätte sinnet" (1999) etablerade sig M Night Shyamalan snabbt som en av Hollywoods hetaste manusförfattare och regissörer. Den här uppföljaren är i samma stil. Ett lågmält drama med vissa thrillerinslag och med ett överraskande slut som är tänkt att lyfta allt lite grann, när man efteråt tänker efter vad man egentligen har sett.

Båda filmerna är ovanliga i dagens filmbransch, där publiken är van vid att allt ska gå fort, fort, fort.

M Night Shyamalan förutsätter lite kaxigt att hans publik verkligen sitter på helspänn. För det är bara då som man hänger med i alla turer, det är bara då man uppfattar de olika ledtrådar han lägger ut om vad allt går ut på.

Bruce Willis spelar David Dunn, en säkerhetsvakt på en stor idrottsarena. Jobbet är trist, äktenskapet (med Robin Wright Penn) knakar, men han är en bra pappa till parets son ( Spencer Treat Clark).

En dag överlever David Dunn en stor tågkrasch. Alla andra omkommer, men Dunn får inte en skråma. Han verkar vara "unbreakable".

Strax efteråt får han kontakt med Elijah Price ( Samuel L Jackson), en tjatig och jobbig ägare till en affär som säljer serietidningar. Han har varit sjuk större delen av sitt liv, benen i hans kropp är ovanligt sköra och han har länge letat efter en människa som är raka motsatsen till honom. Någon som är "unbreakable""

Mer ska inte avslöjas.

Det finns en svacka ungefär mitt i filmen, ett filmiskt grepp som är klockrent stulet från Stephen King-historien "Dead zone" och slutets "överraskning" är inte lika effektiv som den i "Sjätte sinnet".

Men M Night Shyamalan är tveklöst bra på att placera och skildra "vanliga" människor som hamnar i ovanliga situationer, att skapa en suggestiv stämning och att göra filmer som inte liknar något annat. (2000)

TV 3

21.00

Hundhotellet

Rolig, charmig och spännande tecknad barnfilm. Gjord av Per Åhlin, känd för "Karl Bertil Jonssons julafton" och "Dunderklumpen".

Hunden Sture ( Hans Alfredsons röst) kommer ett mysterium på spåren och möter udda figurer när han tar in på ett knasigt hotell i England.

Många kända skådespelare har lånat ut sina röster till de tecknade figurerna, bland andra Margreth Weivers, Stig Grybe, Peter Harryson, Björn Kjellman, Tomas von Brömssen, Jan Mybrand, Pernilla Wahlgren och Johan Rabaeus. (2000)

SVT 1

18.25

Dimmornas bro

En av alla tiders bästa film-snyftare. Vivien Leigh (1913- 1967) spelar en balettdansös som träffar en officer ( Robert Taylor, 1911-1969) mitt under ett flyganfall mot London. Kriget både förenar och skiljer det förälskade paret. Han drar ut i strid och rapporteras försvunnen. Hon blir prostituerad - men hoppet att han en dag ska komma tillbaka överger henne aldrig" (Waterloo Bridge, 1940)

TCM

15.35

Almost famous

Cameron Crowes (Jerry Maguire) självbiografiska historia om hur han som 15-åring fick jobb som rockjournalist på tidningen Rolling Stone. Med Billy Crudup, Frances McDormand, Kate Hudson och Patrick Fugit. (2000)

TV 1000

17.30

Förrådd

Fjärde och sista filmen som legendarerna Clark Gable (1901-1960) och Lana Turner (1921-1995) gjorde. Lite ljummen spion- och kärlekshistoria som utspelas i Holland under andra världskriget. (Betrayed, 1954)

TCM

17.20

ARTIKELN HANDLAR OM