Filmtips 20 september

TV
Foto: UNITED ARTISTS
Treat Williams gör livet osäkert för gästerna på en fin middag.

Hair

Milos Formans hippie-musikal, fortfarande väldigt underhållande i enskilda avsnitt.

Gjordes fyra år efter hans största framgång i Hollywood, den femfaldiga Oscarsvinnaren "Gökboet" (1975), och blev förstås lite av en besvikelse då den fick ett ljummet mottagande av kritikerna och inte blev någon större publikframgång, åtminstone inte i USA.

Sedan dess har filmen fått viss kultstatus.

Och den håller fortfarande hyfsat, även om intrigen är i enklaste laget:

Ung man ( John Savage) från amerikanska Mellanvästern som är på väg till kriget i Vietnam, hamnar i Central Park i New York, där han möter ett gäng hippies (bland andra Treat Williams, Beverly D"Angelo och Annie Golden). Han känner sig helt främmande för deras budskap om fred och kärlek, men blir så småningom lite motvilligt en i gänget.

Bra musik och spektakulära dans- och musiknummer, många minns nog särskilt det när Treat Williams far fram och dansar och sjunger på ett långbord dukat till stor middag.

Scenen köptes härom-året loss av ett svenskt företag som säljer just porslin och glas. När jag träffade Treat Williams under filmfestivalen i Cannes hade han inget emot det. Tvärtom såg han det som en slags hyllning till hur bra scenen är. Och så fick han bra betalt, också"

Alla hade gjort mindre roller tidigare, men för en 25-årig Beverly D"Angelo, en 28-årig Treat Williams och 30-årig John Savage fick "Hair" fart på deras karriärer på allvar. 28-åriga filmdebutanten Annie Golden, tjejen med de stora ögonen, valde i stället att satsa på karriären som sångerska i sitt rockband The Shirts. (1979)

SVT 2

21.15

Den galopperande detektiven rider igen

Uppföljaren till Jim Carreys genombrottsfilm. Han spelar Ace Ventura, en privatdeckare som ägnar sig åt att leta efter och värna om bortkomna djur. Den här gången ska han hitta en helig fladdermus i Afrika för att avvärja ett krig mellan två stammar. En av filmhistoriens sämsta "sequels". Ingen vettig intrig, mest rasistiska och usla skämt. (Ace Ventura: When nature calls, 1995)

TV 4

21.00

Sjöfartsnytt

Lasse Hallströms bästa USA-film. Ett mycket gripande drama om några människor, de flesta med sårade själar, i ett fiskeläge vid kusten i Kanada. Med Kevin Spacey, Julianne Moore, Cate Blanchett, Judi Dench, Scott Glenn, Rhys Ifans och Pete Postlethwaite. (The Shipping news, 2001)

TV 1000 Cinema

21.10

Boxaren

Starkt drama i irländsk miljö.

Tredje samarbetet mellan Daniel Day-Lewis och regissören Jim Sheridan, efter "Min vänstra fot" och "I faderns namn".

Här spelar Day-Lewis en boxare och före detta IRA-medlem som efter 14 år i fängelse försöker bygga upp ett nytt liv. Problem uppstår när han möter exflickvännen (en lysande Emily Watson!), numera omgift.

Kultfakta: Efter den här filmen tog Daniel Day-Lewis paus från skådespeleriet och utbildade sig till skomakare. Han gjorde comeback först i fjol med den minnesvärda rollen som gangster i "Gangs of New York". (The Boxer, 1997)

TV 3

22.30

High fidelity

Mycket rolig film efter Nick Hornbys bok om ägaren ( John Cusack) till en skiv-affär i Chicago och hans trassliga relationer till kvinnor, spelade av Iben Hjejle, Catherine Zeta-Jones, Lisa Bonet och Lili Taylor. (2000)

TV 4 plus

22.00

Schakalen

Spännande filmversion av Frederick Forsyths bästsäljande roman om en mördare ( Edward Fox) som förbereder ett attentat mot Frankrikes dåvarande president Charles de Gaulle. Många klasser bättre än den poänglösa nyinspelningen med Bruce Willis. (The Day of the Jackal, 1973)

TV 3

3.45