Machostinna rivaler...

Allt under kontroll

TV

Kärlek, vänsterprassel och konkurrens på jobbet – i en film som blev mest känd för att Billy Bob Thornton och Angelina Jolie blev förälskade och under några år hade en mycket uppmärksammad romans. Lite orättvist mot filmen, som faktiskt är ganska bra.

Att vara flygledare är ett av världens mest stressiga jobb. Det kräver lugna och kloka människor som kan fatta snabba beslut utan att få panik.

Att placera ett drama mellan två machostinna rivaler i denna arbetsmiljö är ingen helt lyckad idé. Vi tror inte på att flygledare ska tävla om vem som ska vara tuffast i att vägleda jumbojets, lika lite som vi skulle tro på två hjärnkirurger som fäktades med skalpellerna under operationen.

Annars är det en välgjord och välspelad film. John Cusack är den skicklige flygledaren, lyckligt gift med Cate Blanchett.

In på jobbet kommer kaxige Billy Bob Thornton, med ett rykte som vildhjärna och en förförisk Angelina Jolie i släptåg. Han utmanar Cusacks rollfigur, först i sport och lekar på grillparty, sedan på jobbet.

Jolie skickar våta blickar. Rivaliteten trappas upp. Huvudpersonerna kunde vara cowboys eller stridspiloter, skogshuggare eller bartenders.

Spänningen mellan männen, fiendeskap, vänskap, ömsesidig beundran, följer en välbekant båge.

”Allt under kontroll” är ändå sevärd för de här fyra människorna är intressanta och gestaltas av väldigt bra skådespelare.

För regin svarar Mike Newell, mest känd för ”Fyra bröllop och en begravning” och ”Donnie Brasco”. (Pushing tin, 1999)

SVT 1 22.00

De flög i gryningen

Spännande drama. Clark Gable (1901–1960) spelar en USA-general som leder bombningarna över Tyskland. Han drabbas av samvetskval när han inser att de uppdrag han skickar sina mannar på förmodlingen är nödvändiga, men samtidigt också är rena självmordsuppdragen. Filmen bygger på en pjäs. (Command decision, 1949)

SVT 1 0.20

In the mood for love

Wong Kar-wais vackra, intensiva och känslostarka kärlekshistoria som utspelas i 1960-talets Hongkong. Är lika cool som Nat ”King” Coles kända melodi, ett perfekt musikaliskt tema. Två par bor grannar och vänsterprasslar med varandra. Med två av Kinas största stjärnor, Maggie Cheung och Tony Leung. (Dut yeung nin wa, 2000)

Canal+ Blå 21.15

Jurassic Park

Steven Spielbergs actionfilm om dinousairer som löper amok i en nöjespark. De gigantiska djuren har skapats med hjälp av miljontals år gamla DNA-molekyler.

Historien är lövtunn, skådespelare som Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough och Sam Neill kämpar med hopplösa repliker, men effekterna – de dataanimerade jätteödlorna – är spektakulära, förstås.

Bygger på Michael Crichtons roman som hette ”Urtidsparken” på svenska.

Kultfakta: William Hurt erbjöds Sam Neills roll, men vägrade att ens läsa manus. (1993)

TV 3 20.00