Filmtips 18 september

TV
Foto: PARAMOUNT PICTURES
Rupert Everett och Madonna i kärlekskomedi.

Det näst bästa

Underskattad kärlekskomedi med Madonna.

Det känns lite som att hon, med allt hon har i bagaget av kändisskap etcetera, ibland inte riktigt blir bedömd som andra när hon ställer sig framför filmkameran. Kanske har hon fått oförtjänt mycket beröm när hon har varit bra, som i genombrottsfilmen "Susan, var är du?" (1985).

Hon har definitivt fått oförtjänt mycket skit - kritik som hellre borde ha riktats mot manusförfattare och/eller regissörer - när filmerna inte har blivit så lyckade. Som den erotiska thrillern "Body of evidence" (1993).

Här spelar Madonna Abbie, framgångsrik yogainstruktör i Los Angeles. När hennes senaste förhållande brakar samman söker hon tröst hos sin bästa vän, homosexuelle trädgårdsmästaren Robert ( Rupert Everett). Många centiliter tequila senare hamnar de i säng, har sex - och hon blir gravid.

De bestämmer sig för att bo ihop och uppfostra sonen tillsammans, samtidigt som de träffar andra vid sidan av. Allt fungerar perfekt - tills hon blir kär i en ekonom ( Benjamin Bratt) som vill att hon och sonen ska flytta med honom till New York.

Den vårdnadstvist som nu tar vid ställer Abbies och Roberts vänskap på hårda prov och har ett par oväntade turer, rent intrigmässigt.

Skildringen av bögar känns väldigt klichéfylld, man blir nästan lite förvånad över att Everett - själv homosexuell - har ställt upp på det. Men annars är det inget fel på skådespeleriet eller historien i sig.

Egentligen är det en ganska söt kärlekskomedi med en allvarlig underton. Ska man sätta sitt eget eller sina barns liv i första hand? (The Next best thing, 2000)

ZTV

21.00

Rebus: Den hängande trädgården

En av fyra välgjorda tv-thrillers som bygger på Ian Rankins populära deckare. John Hannah spelar Edinburghpolisen John Rebus som kämpar för att hålla sig nykter och för att lösa svåra fall, här med den egna dottern inblandad.

Den 41-årige engelske skådespelaren är annars mest känd för de romantiska succékomedierna "Fyra bröllop och en begravning" och "Sliding doors". Han dyker så småningom också upp som gästskådespelare i den amerikanska actionserien "Alias", som just har börjat visas i TV 4. (Rebus: The Hanging garden, 2001)

Viasat Action

22.00

Innan regnet faller

Prisbelönad, mycket stark skildring av några människo-öden i skuggan av ett hotande krig i Makedonien. Med klurig berättarstruktur och Kat-rin Cartlidge (1961-2002) och Rade Serbedzija i huvudrollerna. Flerfaldigt prisbelönad, bland annat en Guldbagge för bästa utländska film. (Before the rain, 1994)

TV 1000

22.00

Taxi driver

Martin Scorseses mästerverk, där Robert De Niro spelar en psykiskt störd taxichaufför i New York, plågad av det moraliska förfall han ser på stadens gator. Med Cybill Shepherd, Harvey Keitel och Jodie Foster som tonårsfnask. (1976)

TV 1000

18.00

Dödligt vapen 2

Uppföljare som är minst lika bra som den första filmen. Mel Gibson är åter psykopatisk polis, Danny Glover hans trygge kollega och Joe Pesci ett vittne - tjatig på ett väldigt roligt sätt. Den här gången kämpar de mot skurkar från Sydafrika som också är diplomater. (Lethal weapon 2, 1989)

Canal+ Blå

18.05

Tashunga

Christopher Lambert, James Caan och Catherine McCormack i en hygglig B-action om guldgrävare.

Caan spelar en brutal man som köper upp alla tänkbara marker där det kan finnas guld. De som inte vill sälja får ett besök av hans våldsamma hantlangare. En man, jägare och halvindian (Lambert), rår han dock inte på. Han bestämmer sig för att slå tillbaka, att kämpa för ortens frihet"

Filmen utspelas i Alaska - men är inspelad i Norge!

Men så är också regissören den 48-årige Nils Gaup som fick sitt genombrott med Oscarsnominerade "Vägvisaren". Ingen av hans senare filmer - några Hollywood-produktioner, några "europuddingar" - har dock varit i närheten av den, varken när det gäller kvalitet eller framgång. (1996)

Kanal 5

1.45

The business of strangers

Hyllad amerikansk independentfilm. Stockard Channing och Julia Stiles spelar två affärskvinnor ur olika generationer med olika inställning till livet. De finner ändå varandra över alldeles för många drinkar i en hotellbar. Sedan gör en man ( Frederick Weller) entré i deras liv" Spännande och trovärdigt. (2001)

TV 1000 Cinema

19.00