Vilsna 1960-talsfigurer

TV
Foto: WARNER BROS
Julie Christie i Richard Lesters hippiefilm från 1960-talet.

Petulia

Gripande kärlekshistoria av Richard Lester, mest känd för sina Beatles-filmer.

George C Scott (1927- 1999) spelar en frånskild läkare som möter en mycket excentrisk kvinna ( Julie Christie).

Hela historien utspelar sig med 1960-talets och hippierörelsens San Francisco som bakgrundsmiljö.

Det är en historia om två vilsna människor i en tid av snabb förändring.

George C Scotts läkare Archie Bollen kan inte riktigt sätta fingret på varför han lämnade fru ( Shirley Knight) och två barn. Egentligen var han inte särskilt olycklig. Men någon slags medelålderskris tror han att han befinner sig i.

Julie Christies Petulia, å sin sida, har gift sig rikt. Men hon och mannen ( Richard Chamberlain) tvingas av olika omständigheter leva med hans föräldrar i deras slottsliknande hus. Äktenskapet blev inte det äventyr hon hade hoppats på. Därför kan hon tänka sig en liten affär"

Richard Lester berättar effektivt med tillbakablickar och framåtblickar för att vi som tittar ska få mer och mer grepp om personerna ju längre filmen pågår.

Framför allt har han lockat fram det allra bästa hos de två skådespelarna i centrum, de har sällan varit bättre än här.

Filmen bygger på en roman av John Haase och för manus svarar Barbara Turner som sedan dess skrivit bland annat "Georgia" och "Pollock". Hon är också känd som mamma till skådisen Jennifer Jason Leigh. (1968)

SVT1 13.50

Drakarna över Helsingfors

Skruvat finskt familjedrama som bygger på Kjell Westös bästsäljande roman. Handlar om en familj i sönderfall. En far med diktatorsfasoner, en knarkande storebror och en lillebror som kämpar för att bli sedd.

Men regissören Peter Lindholm berättar sin historia på ett ganska kyligt och distanserat sätt. Man kommer aldrig riktigt nära rollfigurerna.

Två svenskar är med i filmen. Lina Perned som flickvän, Alexander Skarsgård som kompis till lillbrorsan. (2001)

Canal+ 21.10

Druvans vingslag

Vackert, gripande kärleks- och kostymdrama efter en Henry James-roman. Helena Bonham Carter Oscarsnominerades för rollen som kvinnan som väljer mellan kärleken och pengarna. (The Wings of the dove, 1997)

TV 1000 16.20

Zardoz

Bisarr science fiction-film av John Boorman, mer känd för "Den sista färden" (1972), "Excalibur" (1981), "Hope & Glory" (1987), "The General" (1998) och "Skräddaren i Panama" (2001).

Sean Connery springer omkring i höftskynke år 2293 i en värld som styrs av unga, vackra och superintelligenta kvinnor.

I dag känns filmen hopplöst mossig, inte minst frisyrerna och kläderna. Ibland känns det som att Sean Connery springer omkring i en gigantisk blöja.

Men för både regissören och Connery var detta ett hjärteprojekt, de tyckte filmen hade något att säga om tillståndet i världen. Connery tycker fortfarade att det är en av hans bästa roller.

Med Charlotte Rampling i den kvinnliga huvudrollen.

Kultfakta: Burt Reynolds var först erbjuden huvudrollen, men tackade nej på grund av sjukdom. (1973)

TV 4 0.30

Monsunbröllop

45-åriga indiska regissören Mira Nairs återkomst till hemlandet - efter ett antal Hollywoodfilmer - blev hennes största framgång. En färgsprakande kärlekskomedi med mycket sång och dans som samtidigt innehåller ett antal träffsäkra och trovärdiga personporträtt. (Monsoon wedding, 2001)

Canal+ Gul 19.10

Borderline - dessa vackra hästar

Amerikansk västern, efter Cormac McCarthys pris- belönta roman. Utspelas på 1940-talet. Matt Damon och Henry Thomas är två cowboys som drar till Mexiko. Med Penélope Cruz i den kvinnliga huvudrollen. (All the pretty horses, 2000)

TV 1000 Cinema 15.00