Filmtips 25 september

TV
Foto: CANAL+
Meg Ryan och Tom Hanks spelar konkurrenter inom bokhandelsbranchen som har mer gemensamt än vad de känner till. Filmen är alltid sevärd för den obotlige romantikern.

Du har [email protected]

Underhållande romantisk komedi. Här har Meg Ryan en idyllisk bokaffär i New York, Tom Hanks driver en stor kedja. Konkurrenter som utan att veta det blir anonyma brevvänner på Internet.

En typisk Nora Ephron-komedi.

Precis som andra Ephron-manus, "Sömnlös i Seattle", "När Harry träffade Sally", "I lust och nöd" och, i viss mån, "Michael". Romantik, kvicka repliker och väl valda sånger som fångar stämningen.

Kul, och alltid sevärt för oss obotliga romantiker.

"Du har [email protected] " är en ny version av "Den lilla butiken" 1940. Som världen ser ut idag är den nya filmen lite bättre. James Stewarts figur skulle ses som grym om han gjorde samma saker nu, och uppdateringen från papperspost till elektronisk är förstås smart. Liksom flytten från ett svartvitt Budapest till ett färgstarkt New York.

Men det är inte e-post som är filmens trend, det är den nya sortens bokhandlar. Filmen är klok nog att inte måla ut de stora som enbart sämre, det finns en fördel också med jättekedjorna.

Hanks driver en sådan, Meg Ryans rollfigur kämpar med sin lilla barnbokhandel "The Shop around the corner" (originaltiteln på Ernst Lubitschs 1940-talsfilm).

De har båda förhållanden med andra, men är inte riktigt nöjda. Den anonyme e-post-vännen ger mer utbyte, även om de tankar vi får läsa inte är så omstörtande.

Snäll och hjärtevärmande, som ett vykort från en vän som mår bra.

(You"ve got [email protected], 1998)

ZTV

21.00

Livsverket

Regisserad av Irwin Winkler om dödssjuk Kevin Kline som ägnar sommaren åt att riva ett ruckel och bygga sitt drömhus och tvingar tonårssonen Hayden Christensen att hjälpa till så de kan försonas.

Även med Kristin Scott Thomas och Jena Malone. (Life as a house, 2001)

Canal+ Blå

21.45

Skräddaren i Panama

Pierce Brosnan spelar brittisk spion i Panama. Han tvingar en skräddare ( Geoffrey Rush) att bli skvallrare. De kokar ihop rykten som får stora konsekvenser. (The Tailor in Panama, 2001)

TV 1000 Cinema

19.10

Reds

Storslagen historieskildring av Warren Beatty, som själv spelar den amerikanske journalisten John Reed och hans flickvän ( Diane Keaton) som engagerade sig i vänstern och fackföreningsrörelsen i 1910-talets USA, och sedan ryska revolutionen 1917 som han bevakade. Jack Nicholson spelar författaren Eugene O"Neill. (1981)

Kanal 5

1.35

The man who wasn´t there

Bröderna Coen har gjort en svartvit hyllning till film noir, som en klassisk 1940-talsdeckare med Billy Bob Thornton som tystlåten barberare. Han misstänker att hustrun Frances McDormand är otrogen med James Gandolfini. Det blir en blodig intrig kring svartsjuka och mord. (2001)

TV 1000 Cinema

17.10

Kärlek vid andra ögonkastet

"Kärlek vid andra ögonkastet" följer New York-yuppien Matthew Perry och jordnära Salma Hayek. Hon är av den temperamentsfulla mexikanska sorten, han kommer från rik stel östkustsläkt. De möts en gång i Las Vegas, erotiken blossar och sedan borde allt varit över. Men hon söker upp honom. Alla personer känns igen. Från den explosiva mexikanska släkten till de snobbiga överklassföräldrarna. Ska man välja känslor och familj eller karriär?

Matthew Perry spelar kvick och ängsligt vitsande, medan Salma Hayek får vara den kurviga urmodern med vädjande koögon. Som helhet är det alltför välbekant, men hyfsat underhållande medan det varar. (Fools rush in, 1997)

Kanal 5

21.00

Ignition

Lena Olin och Bill Pullman är bra i den här thrillern där Olin spelar en domare som hotas. Pullman är hennes motvillige livvakt och vittnen jagas också. Rena James Bond-finalen, men sevärt för att vara en direkt-på-videofilm. (2001)

Canal +

21.35

Supply & demand

Tv-thriller efter manus av Lynda LaPlante med Eamonn Walker och Ade Sapara. Om poliser i Manchester som infiltrerar knarkliga, men den strikte av dem upptäcker nya saker om sig själv och de hamnar i fara. (1997)

Viasat Action

22.00