Woody Allens mästerverk

TV
Foto: UNITED ARTISTS
Diane Keatons flicknamn är Hall. Hon levde ihop med Woody Allen när filmen spelades in 1977. "Annie Hall" är delvis självbiografisk och belönades med flera Oscar.

Annie Hall

Ett mästerverk när den kom 1977. Kändes ny och annorlunda med sin skuttande collageteknik. Men när man sett den ett antal gånger, och sett Woody Allen upprepa idéerna och stilen här, så känns den kanske lite bunden till 1970-talet.

Allen själv spelar en gnällig neurotisk författare, och mycket av filmen verkar självupplevt.

Diane Keaton och Allen levde ihop när filmen gjordes och hennes flicknamn är Hall. Hennes bror spelas av Christopher Walken, en lätt tokig rollfigur som skrämmer Woody under en biltur.

Många roliga repliker och elakheter, bland annat om skillnader mellan New York och Los Angeles. Paul Simon har en mindre roll.

Fick fyra Oscar, för bästa film, bästa regi, bästa manus och till Diane Keaton. En av Woody Allens repliker går ungefär så här: "Kritisera inte onani. Det är sex med någon man älskar."

Efter "Annie Hall" visas en intervju/dokumentär om Woody Allen, "Mitt liv som film". Den sänds i repris söndagen 28 september. (1977)

SVT2 21.15

Cape fear

Välregisserad men utdragen och våldsam nyinspelning av 1960-talsthriller. Robert De Niro spelar våldtäktsman som släpps ur fängelset och letar upp advokaten som han ansåg försvarade honom dåligt. Familjen Nick Nolte , Jessica Lange och Juliette Lewis förföljs av en allt galnare De Niro till brutal final.

TV 3 22.30

Taxi driver

Martin Scorseses mästerverk, där Robert De Niro spelar en taxichaufför i New York, plågad av det moraliska förfall han ser. Cybill Shepherd är politisk valarbetare och Jodie Foster tonårsfnask. Musik av Bernard Herrmann (1911-1975). Vann Guldpalmen i Cannes. (1976)

TV 1000 Cinema 21.00

I am Sam

Sean Penn spelar en utvecklingsstörd man som är ensamstående pappa till en dotter. De sociala myndigheterna ifrågasätter om han verkligen är lämplig att ta hand om henne. Michelle Pfeiffer blir hans advokat. (2001)

Canal + 21.45

True crime

Clint Eastwood spelar supande och otrogen journalist som plötsligt engagerar sig i ett fall där en dödsdömd ska avrättas. Ska han hitta bevis som friar den dömde innan det är för sent? Utspelas under ett dygn. (1999)

Kanal 5 21.00

Experimentet

Tysk thriller om mystiskt forskningsprojekt. Människor blir inlåsta och fås att leka rollspel som fångar och vakter. Leken blir allvar, och våldsam. (Das experiment, 2001)

The straight story

En magisk historia, väl berättad av David Lynch.

Så är den också sann. Fantastiske Richard Farnsworth (79 år när filmen gjordes) spelar den 73-årige Alvin Straight som efter ett häftigt gräl och många års tystnad åter vill träffa sin bror. Hans egna höfter bär knappt och brodern bor 50 mil bort. Alvin Straight, envis och målmedveten, väljer sin motorgräsklippare. Sättet att resa blir också en botgöring, han ska plåga sig och härdas, renas före mötet med brodern.

En rakt igenom välspelad och lågmäld historia, med några milt excentriska scener som har David Lynchs fingeravtryck. "The Straight story" är en alldeles underbar film. TV 4 bryter stämningen med reklam. (1999)

TV 4 21.30