Gibson motvillig hjälte

TV
Foto: COLUMBIA
Mel Gibson ser historien genom den amerikanska flaggan. Filmens budskap orsakade en del protester i Storbritannien. Det är en brutal actionfilm med obehagligt realistiska scener från slagfältet.

Patrioten

Mel Gibson som den motvillige hjälten i frihetskriget, en gerillakrigare som attackerar den mansstarka engelska fienden med list och ursinne.

Brutal actionfilm med obehagligt realistiska scener från slagfälten. Historia sedd genom en amerikansk flagga.

Gibsons son spelas av Heath Ledger, en australiensare som haft framgångar de senaste åren med bland annat "En riddares historia" och "10 orsaker att hata dig".

Det finns en del verkliga händelser och figurer i bakgrunden, och de elaka engelska befäl som spelas av Jason Isaacs och Tom Wilkinson fanns på riktigt. Vilket orsakade en del protester mot filmen i Storbritannien. Manusförfattaren skrev "Rädda menige Ryan" och regissören gjorde "Independence day" och "Godzilla". (The Patriot, 2000)

TV3 21.00

Bullitt

Stilbildande polisfilm med Steve McQueen som jagar skurkar i San Francisco.

De har mördat ett vittne. Backe upp och backe ner i en legendarisk biljakt.

Bo Widerberg tittade mycket på biljakten när han gjorde "Mannen från Mallorca".

I övriga roller bland andra Robert Vaughn, Jacqueline Bisset, Don Gordon och Robert Duvall. (1968)

TCM 21.00

The contender

Välspelad politisk thriller med Joan Allen som kanske blir vicepresident i USA.

Jeff Bridges är presidenten som ska välja kandidat. Gary Oldman är mycket bra som intrigerande politisk motståndare.

Sevärt, som den onda sidan av tv-serien "Vita huset". (2000)

TV 1000 Cinema 21.00

The Big Lebowski

Jeff Bridges är mycket rolig som den flummige The Dude i bröderna Coens deckarliknande historia. Om bowlande kamrater och en sammanblandning av flera Lebowski. Julianne Moore och Peter Stormare dyker upp i roliga och intressanta biroller. (1998) TV 1000 22.00

Requiem for a dream

Om missbruk, ett drama som känns. I Brooklyn bor paret Jared Leto och Jennifer Connelly, som ska finansiera en butik med att langa. Regissören Darren Aronovsky har ett bildspråk som gör att filmen nästan känns som en knarktripp. (2000)

Canal + 23.25

Kär i karriären

En bitvis charmig komedi med Michael J Fox. Han spelar en effektiv portier som fixar allt åt alla hotellgäster. När han blir kär i Gabrielle Anwar och ser hur hon behandlas av en mäktig man börjar han fundera på att inte bara vara servil. Hon tycker att han kryper för mycket.

Han drömmer om att öppna eget hotell, men måste välja mellan kärlek och pengar. Förutsägbar och gammaldags.

Nu 43-årige Michael J Fox är en skicklig komediskådespelare. Han fick sitt genombrott i amerikansk tv. Bland hans största bioframgångar finns "Tillbaka till framtiden"-serien. Han återgick till tv med politikerserien "Spin city", men han slutade ett par år efter han berättat att han fått Parkinsons sjukdom. (For love or money, 1993) ZTV 21.00