Tidig Bergman-succé

TV
Foto: TERRAFILM
Mai Zetterling och Birger Malmsten i drama efter Dagmar Edqvists roman.

Musik i mörker

Ingmar Bergmans fjärde film, i repris från i somras. Ett drama om en blind musiker ( Birger Malmsten) som försonas med sitt handikapp först när han finner kärleken hos en kvinna, spelad av Mai Zetterling.

Bergman "storknade" när han läste boken som producenten Lorens Marmstedt ville filma, Dagmar Edqvists "Musik i mörker".

Men producenten förklarade att han inte tänkte komma med något ytterligare anbud till Bergman, som borde göra en "åtminstone blygsam publikframgång" om hans dagar som regissör inte skulle vara räknade.

I boken "Bilder" skriver Ingmar Bergman:

"Vi enades om att vi gemensamt skulle träffa Dagmar Edqvist. Hon visade sig vara en bedårande mänska, rolig, varm och klyftig, dessutom mycket kvinnlig och söt.

Jag föll till föga. Vi skulle skriva manuskriptet tillsammans.

Mitt enda minne av inspelningen är att jag oavbrutet tänkte på att jag måste vara longörfri och underhållande. Jag hade inga andra ambitioner.

Filmen blev vänligt bemött och gick ganska bra." (1948)

SVT1 14.10

Secret sense

Kevin Bacon spelar en familjefar som efter hypnos upptäcker att han har övernaturliga krafter och ser hemska saker. Han lyder uppmaningar från sina syner och hustrun ( Kathryn Erbe) blir bekymrad.

Det handlar om en flicka som blivit mördad.

Illeana Douglas spelar hans svägerska som får honom att upptäcka sina talanger.

I början är han en vanlig jobbare som tycker att han lever ett tråkigt liv. Men snart önskar han att han inte visste så mycket, och såg så mycket, om hemligheterna i sina Chicago-kvarter.

Bra blandning av vardagsliv med jobb och ungar, och otäckheter och mardrömmar.

Regissören David Koepp har jobbat mycket som manusförfattare, bland annat till "Panic room", "Jurassic park" och "Spider-man". (The Stir of echoes, 1999)

ZTV 21.00

Vackra kvinnor sökes

Småcharmig irländsk komedi om en by där männen annonserar efter kvinnor från Miami. Ska de komma? Och vad tycker traktens tjejer om tanken? (The Closer you get, 2000)

TV 1000 22.00

Katt på hett plåttak

Filmversion av Tennessee Williams-pjäs om intrigerna i en rik sydstatsfamilj. Bra skådespeleri av Paul Newman och Elizabeth Taylor som har ett trassligt förhållande. (Cat on a hot tin roof, 1958)

TCM 21.00

Elizabeth

Cate Blanchett är mycket bra i huvudrollen i det här dramat som väckte visst uppseende i Storbritannien. Där kallas nämligen den första drottning Elizabeth för jungfrudrottningen. Här har hon en ung älskare, men det är mycket hon får välja bort. Om vägen till tronen. 1500-talets England utmålas som en "Gudfadern"-miljö med intriger och lurendrejerier. (1998)

TV 1000 20.00

ARTIKELN HANDLAR OM