Bra om att vilja vara till lags

TV
Foto: ORION PICTURES
Förutom Mia Farrow är det mest okända skådespelare i rollerna för att föstärka känslan av illusion. Filmen är en av Woody Allens bästa. Den är mycket rolig med en tänkvärd kärna i botten.

Zelig

En av Woody Allens bästa filmer. Han spelar själv den mänskliga kameleonten Leonard Zelig som är så mån om att anpassa sig att han blir lik alla han träffar. Tjock eller smal, kines eller president. Skicklig trickfilmning, begåvat manus, kul scener. Zelig får träffa Hitler, påven och författaren F Scott Fitzgerald.

Mia Farrow spelar en läkare, men annars är det mest okända skådespelare i rollerna. För att förstärka känslan av illusion, förstås.

"Zelig" är gjord som en dokumentär, och det var ett hårt arbete att få de nytagna filmerna att se ut som journalbilder från 1920-talet. De skadades för hand, och fotografen Gordon Willis lär också ha trampat på negativen i duschen. Och det ser verkligen ut som om Woody Allen/Zelig står med de riktiga människorna i de gamla dokumentärfilmerna från 1920-talet.

Mycket rolig, men det finns förstås en tänkvärd kärna i botten om människor som utplånar sig själva för att försöka vara omgivningen till lags. (1983)

SVT 2 22.30

Doktor Glas

Filmversionen av Hjalmar Söderbergs kontroversiella roman från 1905. Det är ett raffinerat mord- och triangeldrama.

Pastor Gregorius ( Rune Carlsten, även regi) fru Helga ( Irma Christenson) står inte längre ut med sin man, hon mår illa av att ha sex med honom, och inleder ett förhållande med en annan man ( Gösta Grip). När doktor Glas ( Georg Rydeberg) - hemligt förälskad i Helga - får höra om hennes problem, beslutar han sig för att pastorn måste försvinna. Men slutet blir inte riktigt som någon av dem hade tänkt sig.

En tät film, mycket trogen boken, med utmärkt skådespeleri. Först boken, sedan filmen, vållade rabalder för att många ansåg att den förvillade rättsbegreppen, att historien till och med glorifierade mord. (1942)

SVT 1 14.05

In the mood for love

Laddad och lågmäld som Nat King Coles sång som perfekt följer de coola bilderna. Hongkong, 1962. Två par flyttar in i lägenheter intill varandra. Den ene maken och den andra hustrun är ofta frånvarande. Så småningom gissar deras makar varför. (2000)

Canal + Gul 0.00

Monsters ball

Mörkt drama med Billy Bob Thornton som fångvaktare bland dödsdömda. Komplicerade relationer. Halle Berry har en man ( P Daddy) på väg att avrättas, men mellan henne och fångvaktaren uppstår en erotisk laddning. (2001)

TV 1000 Cinema 23.00

Loser

Paul ( Jason "American pie" Biggs) är grabben från bondvischan som börjar studera i New York. Han är ingen utpräglad loser - snarare bortkommen och lite efter, när det gäller mode och attityder. Ändå blir han förstås kär i skolans snygging Dora ( Mena Suvari). Som i sin tur har ihop det med en vedervärdigt självupptagen professor ( Greg Kinnear). 46-åriga Amy Heckerling har gjort bättre filmer, som "Clueless". (2000)

TV 3 21.00

Sweet hearts dance

Amerikanskt skillsmässodrama som utspelas i småstadsmiljö Regisserat av Robert Greenwald och skrivet av Ernest Thompson Kärlek, vänskap, skilsmässor.

En vardagsrealistisk historia med sevärt skådespeleri av Don Johnson, Susan Sarandon, Elizabeth Perkins Kate Reid och Jeff Daniels. (1988)

TV 1000 Cinema 15.00

Juryn - a time to kill

Rättegångsdrama och en moraldebatt när Samuel L Jackson hämnas på männen som våldtagit hans dotter i den amerikanska Södern där hudfärgen på de inblandade påverkar stämningen. Sandra Bullock har en biroll som blivande advokat. (1996)

Canal + Gul 16.45