Intressant kallt krig

TV
Foto: SVT
George Clooney spelar piloten som ska bomba Moskva och ge Richard Dreyfuss president problem. "Fail Safe" direktsändes som tv-teater i USA vilket har sina nackdelar.

Fail safe

Stämning från kalla kriget. Ett amerikanskt bombplan skickas av misstag för att bomba Moskva. Medan militärer och politiker förgäves försöker få piloten att återvända, måste de också förbereda sig för vad det sovjetiska svaret på attacken kan bli.

Många sevärda skådespelare som Brian Dennehy, Sam Elliott, James Cromwell och Hank Azaria.

George Clooney, som spelar piloten, var drivande i att "Fail safe" blev av. Direktsänt tv-drama i USA, först släppt på video i Sverige. Nu sänds den i svensk tv, men här är den bandad förstås.

Det är en svartvit nyinspelning av "Bombsäkert" från 1964.

Den äldre filmen, och boken den bygger på, är bättre. Det här är mer en intressant satsning, med George Clooney som bombpilot och Richard Dreyfuss som USA:s president. Inspelad live, direktsänd tv-teater i regi av britten Stephen Frears.

Förr var det vanligt med den här typen direktsänd tv-dramatik, innan bolagen kunde banda och ta om.

Som experiment är "Fail safe" en intressant satsning. Men det ser ut som om man förlorar mer än man vinner. Det kan ju vara en poäng att ta om när inte skådespeleriet blev så bra, till exempel. (2000)

SVT1 21.30

Wrongfully accused

Ännu en parodifilm med Leslie Nielsen som gjort för många. Här är det i första hand "Jagad" som det skojas med, men det är för långt mellan skratten. Gick aldrig på bio i Sverige - jag förstår varför. Leslie Nielsen spelar musikern Ryan Harrison, som anklagas för ett mord och måste själv leta upp den skyldige som har ett öga, en arm och ett ben.

Andra filmer det skojas med är "Mission: Impossible", "Braveheart" och "Casablanca".

Nu 77-årige Leslie Nielsen föddes i Kanada och gjorde allvarliga filmer när han var yngre, men med "Titta vi flyger" och "Nakna pistolen"-filmerna blev han etablerad som parodistjärna. Men det har blivit för många trötta sådana, med för usla manus.

Snart kommer han i "Scary movie 3". Ha inte för höga förväntningar. (1998)

SVT 1 14.10

Romeo is bleeding

Rätt vansinnig historia där Gary Oldman spelar en skum polis och Lena Olin en utflippad yrkesmördare som lockar och hotar Gary Oldman med både erotik och våld samtidigt som både maffian och polisen vill ha henne. (1993)

TV 1000 22.00

Kubakrisen

Om Kuba-krisen 1962, när Sovjetunionen satte upp raketbaser på Kuba. Även de inblandade nyckelpersonerna fruktade krig visar det sig. Kevin Costner spelar rådgivare till J F Kennedy ( Bruce Greenwood). Tät snackis. (Thirteen days, 2000)

TV 1000 Cinema 18.40

Ingen undkommer

Välspelat drama med utmärkte John Cassavetes i huvudrollen. Han blir vän med Sidney Poitier i New Yorks hamn. Om hudfärg och stolthet och vikten av att stå för sina åsikter. Även med Jack Warden, Kath-leen Maguire och Ruby Dee. (Edge of the city, 1957)

TCM 22.50

Brazil

Originell film av bildberusade Terry Gilliam (De 12 apornas armé). Dyster historia med Jonathan Pryce som tilltufsad tjänsteman och bland andra Robert De Niro, Bob Hoskins och Michael Palin i mindre roller. (1985)

TV 1000 Cinema 23.00

Den osynlige

Bra blandning av drama och thriller. Annorlunda och inbunden gymnasieelev ( Gustaf Skarsgård, mycket bra!) dödas - men återuppstår och blir vittne till hur konfrontationerna mellan ungdomar och polis trappas upp. Högt tempo. (2002)

TV 1000 Cinema 1.20