”Kärleken är central även för de unga”

Victoria Dyring om ”Lilla Melodifestivalen”

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
Styling: HULDA STENWALL Hår & makeup: ANNA FRID
TV

Vänskap, kärlek och sommar. Det är några av ämnena när barnen tävlar med sina egna låtar i "Lilla Melodifestivalen" på lördag kväll.

Tävlingen presenteras av Victoria Dyring och Per Sinding-Larsen.

Både tv-tittarna och SVT:s fem distriktsjuryer i Sundsvall, Göteborg, Växjö, Malmö och Stockholm röstar i finalen på lördag den 4 oktober.

Tävlingen är för barn mellan 8 och 15 år. Tio bidrag tävlar om att gå vidare till Europafinalen i Köpenhamn.

- Det känns fantastiskt när man har samlat en stor mängd kreativa barn, säger Victoria Dyring.

- Det ska bli väldigt spännande. Och kul att vi är två programledare. Jag jobbar ju med Per Sinding-Larsen och han är en av SVT:s skickligaste programledare.

Du har varit programledare för "Hjärnkontoret" och "Vi i femman". Hur är det att göra program för barn?

- Det finns en särskild experimentell anda kring dem. Dessutom innehåller barnprogrammen alla genrer, dokumentärer, drama, samhällsprogram, underhållning... Det ska finnas något för alla och det gör det till ett väldigt brett och roligt arbetsområde.

- Sen är det svårt också, att göra tv för en publik som har helt andra referensramar eftersom de inte är i ens egen ålder.

Förra året sågs barnens egen melodifestival av nästan 1,2 miljoner tittare. Den svenska uttagningen vanns av Sofie Larsson, 11, från Malmö med "Superduperkillen". Hon kom sexa i den nordiska finalen som vanns av 12-åriga Rasmus Ott från Danmark.

Omkring 1 300 bidrag kom in i år så juryn har haft en svår uppgift att välja ut de tio finalisterna.

- Alla som tagit sig till finalen är ju redan vinnare och det är väldigt viktigt att de ska känna sig som det. Det här blir ett äventyr för dem allihop, säger Victoria.

Så här dagarna innan finalen pågår repetitionerna för fullt. Även om en viss nervositet naturligtvis finns bland deltagarna är de ganska coola, berättar Victoria. De vet hur det ska låta och är säkra på vad de vill göra på scenen.

Enligt reglerna ska deltagarna vara mellan 8 och 15 år och själva ha skrivit text och musik till låten som får vara max tre minuter. De får inte ha givit ut någon kommersiell cd tidigare eller ha kontrakt med något skivbolag.

Victoria har redan hört låtarna.

- Jag är imponerad av dem och tycker att det är en rolig mix. Det känns att det här är barns egna låtar, vilket är väldigt kul.

Vad handlar de om?

- Mycket om vänskap och kärlek, det är ju ämnen som följer med hela livet och som är centrala även hos de här unga artisterna.

På lördag kväll är det dags för den svenska direktsända finalen. Både tv-tittarna och SVT:s barnjuryer får vara med och rösta. Det bidrag som vinner får representera Sverige i den stora Europafinalen "First Junior Eurovision Song Contest" i Köpenhamn den 15 november med deltagare från 16 länder.

Är du själv musikintresserad, Victoria?

- Jag vill gärna se mig själv som musikalisk, även om jag varken sjunger eller spelar något instrument (skratt). Men jag är väldigt intresserad och har haft nöjet att jobba mycket med musik i mitt jobb när jag gör program.

Vad lyssnar du på?

- Just nu en samling med originallåtar som andra artister samplat bitar ifrån och gjort till nya hits, pop, rock och jazz från 1960- och 70-talen. Annars lyssnar jag gärna på klassiskt, italienska schlagers och irländsk musik och Dolly Parton.

Har du några schlagerfavoriter?

- Sertab som vann i år är väldigt bra. Och så tycker jag att Magnus Carlsson är en suverän artist.

Fakta Victoria Dyring

Marléne Hellman