Filmtips 2 oktober

TV
Foto: don simpson/jerry bruckheimer films
Nicolas Cage i actionthriller.

The rock

Högre. Snabbare. Större explosioner.

Actionfilmen har bara en fart numera - "mer" - och det är prisklassen på specialeffekterna som avgör framgången.

Så när "The Rock" sätter igång ännu en biljakt nedför San Franciscos gator blir det den snabbaste, mest hoppande och kraschrika som någonsin har gjorts. De har till och med råd att slänga in en skenande spårvagn i smällarna.

Filmen har dock lite mer än buller. Till exempel bra skådespelare, som stundtals lyfter historien: Sean Connery, Ed Harris, David Morse, John Spencer, Michael Biehn och William Forsythe.

Och så Nicolas Cage, förstås, som en kemisk expert på FBI som plötsligt tvingas lämna skrivbord och labb för ett mer farofyllt arbete på fältet.

Hans oro ger hjälteglorian en mänsklig lyster. Sean Connery spelar exfånge på Alcatraz som ska hjälpa ett gäng kommandosoldater bryta sig in i det gamla fängelset för att stoppa ett terrorhot.

Historien håller ändå inte riktigt hela vägen, men tempot gör att det åtminstone sällan blir riktigt tråkigt.

Kultfakta I: Sean Connery tvingade filmbolaget att bygga ett litet hus åt honom på ön där Alcatrazfängelset ligger. Han hade inte lust att åka båt fram och tillbaka till San Francisco varje dag.

Kultfakta II: Filmen är producerad av paret Jerry Bruckheimer och Don Simpson (1943-1996) som hade blivit kända genom bombastiska actionhistorier som "Top Gun" och "Days of thunder". Det här var den sista filmen de gjorde tillsammans, innan Simpson avled i sviterna av många års drog- och alkoholmissbruk. Bruckheimer har sedan blivit ännu mer framgångsrik ensam, både inom film och tv. (1996)

ZTV

21.00

The man who wasn´t there

Bröderna Coens stilsäkra hårdkokta deckare i 1940-talsstil. Plåtad i svartvitt, förstås. Billy Bob Thornton spelar den kedjerökande herrfrisören som blir indragen i en härva av vänsterprassel, utpressning och mord. Som vanligt i brödernas filmer, en suverän ensemble, med James Gandolfini, Frances McDormand, Tony Shalhoub och Scarlett Johansson i spetsen. (2001)

TV 1000 Cinema

11.00

I am Sam

Mycket gripande familjedrama med Sean Penn. Han spelar Sam, en utvecklingsstörd man och ensamstående pappa, som kämpar för att få behålla vårdnaden om sin sjuåriga dotter. Michelle Pfeiffer spelar advokaten som tar sig an hans fall. Penn Oscarsnominerades för sin prestation. (2001)

Canal+ Blå

21.20

Yi Yi - ensam tillsammans

Drama som under tre timmar skildrar tre generationer ur en medelklassfamilj i ett höghus i Taipei i Taiwan. Roligt, gripande, tänkvärt, träffsäkert och medryckande om några människors med- och motgångar. (Yi Yi, 2000)

Canal+ Blå

15.10

Corto Maltese i Sibirien

Sjömannen Corto Maltese, skapad av Hugo Pratt (1927- 1995), är välkänd för dem som gillar vuxenserier. Han jagar kvinnor och äventyr runtom i världen i början av 1900-talet.

Den välgjorda långfilmen har samma upphovsmän som den tv-serie i 22 avsnitt som startade i Canal+ den 28 september. (Corto Maltese: La Cour secrète des Arcanes, 2002)

TV 1000 Cinema

23.00

Min mamma Frank

Underhållande australiensisk dramakomedi.

"Frank" ( Sinéad Cusack), smeknamn för Frances, är en medelålders kvinna, änka och överbeskyddande mamma till en tonårsson, som börjar plugga och då drabbas av en ovanligt elak lärare ( Sam Neill).

Men kvinnan, med lite av samma sent upptäckta rebellkänsla som finns hos Shirley Valentine i den välkända pjäsen och filmen, slår tillbaka"

Sinéad Cusack, 55-årig irländska, är en sådan där duktig skådespelerska som haft biroller i många filmer, som alltid är bra, men som ingen riktigt kommer ihåg vem hon är eller vad hon heter. Sedan slutet av 1970-talet är hon gift med den desto mer kända kollegan Jeremy Irons. (My mother Frank, 2000)

Kanal 5

02.35