Filmtips 3 oktober

TV
Foto: UIP
Salma Hayek och Matt Damon i den uppmärksammade "Dogma".

Dogma

Kevin Smiths svarta komedi om katolska kyrkan handlar om två änglar ( Matt Damon och Ben Affleck) som har sparkats ut ur himlen och hamnat på amerikanska bondvischan. De får en sista chans att återinträda i himlen, via portarna på en ny kyrka i New Jersey.

På vägen dit möter de en salig blandning av profeter, apostlar, demoner, musor, religiösa månglare och Gud själv (spelad av rockstjärnan Alanis Morissette!).

Kevin Smith vänder upp och ned på katolska kyrkans värderingar om rätt och fel, gott och ont. Han tar ut svängarna ordentligt; några scener skulle ha platsat i Killing-gängets produktioner, andra i en typisk Åsa-Nisse-film.

Personligen tycker jag filmen lyfter av två skäl:

"Dogma" handlar inte bara om religion, utan också om sex, politik och nutida populärkultur.

En strålande skådespelarensemble, med färgstarka kvinnor som Salma Hayek och Linda Fiorentino, med Chris Rock som den 13:e lärjungen som blev över, med Smith själv och Jason Mewes som Silent Bob och Jay, två rollfigurer från regissörens andra filmer. Alla som har sett dem - de lyckade "Clerks" (1994) och "Chasing Amy" (1997), den misslyckade "Mallrats" (1995) - vet att Kevin Smith är mycket bättre med ord än bilder. "Dogma" nästan svämmar över av infall i dialogen, medan den bildmässigt inte är särskilt spännande. (1999)

SVT 1

22.00

Pacific Heights - den objudne gästen

Spännande skräckthriller med Matthew Modine och Melanie Griffith.

De spelar paret som rustar upp ett vackert hus i San Francisco, hyr ut en lägenhet i bottenvåningen - och får en psykopat på halsen, kusligt skickligt spelad av Michael Keaton, annars mer känd för sin medverkan i de två första Batman-filmerna.

Beverly D"Angelo, från nyligen tv-visade "Hair", har en viktig biroll utan att nämnas i rollistan.

En annan birollsskådis - Tippi Hedren - är Melanie Griffiths mamma på riktigt.

Kultfakta: Ett rejält "fel" i filmen är att huset inte ligger i originaltitelns stadsdel Pacific Heights utan i en helt annan del av San Francisco som heter Potrero Hill. (Pacific Heights, 1990)

TV 4

0.10

Flykten från hönsgården

En mycket rolig och både snyggt och fräckt gjord leranimerad komedi, om ett gäng höns som tänker rymma från sin taggtrådsinhägnade hönsgård. Men gänget stöter på problem. Kjell Bergqvist gör tuppen Rockys röst i den svenska versionen. (Chicken run, 2000).

TV3

20.00

Nattpermission

Välspelad filmversion av en Broadway-pjäs om besättningen ombord på ett fartyg under andra världskriget. Strålande skådespeleri av Henry Fonda (1905-1982), James Cagney (1899-1986), William Powell (1892-1984) och Jack Lemmon (1925-2001). Lite spänning, mycket prat och en del humor. (Mister Roberts, 1955)

SVT 1

00.55

Den demokratiske terroristen

Andra filmen efter Jan Guillous böcker om Carl Hamilton ( Stellan Skarsgård). Här nästlar han sig in i en terroristgrupp, som planerar ett terrordåd i Sverige. Spännande och våldsamt. Men Hamilton är kluven inför att använda våld. (1992)

ZTV

21.00

Jakten på Röd Oktober

Första filmen om agenten Jack Ryan ( Alec Baldwin). En superhemlig sovjetisk atomubåt skapar världspolitiskt kaos. Med Sean Connery. (The Hunt for Red October, 1990)

Kanal 5

21.55