Filmtips 4 oktober

TV
Foto: UNITED ARTISTS
Oavsett hur läskande milkshaken är, så ska du inte äta munspelet, Woody!

Manhattan

Woody Allens suveräna komedi om en författare och hans komplicerade förhållande till kvinnor.

Woody själv spelar huvudrollen som författaren Isaac, som tröttnat på att vara rolig och nu försöker skriva Den Stora Romanen. Samtidigt försöker han reda ut sina känslor för tre kvinnor:

Hustrun ( Meryl Streep) som lämnat honom för en annan kvinna (!) och skrivit en bok om det.

En ung gymnasist ( Mariel Hemingway) som han både attraheras av och skäms för; hon är ju så ung, hon vet ju så lite om livet.

Och så en neurotisk och aggressiv journalist ( Diane Keaton), som han motvilligt blir mer och mer förtjust i...

Här finns en bra historia, bra skådisar, några sanslöst roliga replikskiften och, inte minst, en fantastisk hyllning till staden New York.

Manhattan har nästan aldrig varit så smärtsamt vackert som i Gordon Willis svartvita bilder, ackkompanjerade av George Gershwins (1898-1937) stämningsfulla musik.

Filmen blev en stor succé och fick två Oscars-nomineringar, för bästa manus och kvinnliga biroll (Hemingway). Men Woody Allen var inte nöjd och var villig att erbjuda filmbolaget en helt ny film, bara de inte släppte ut "Manhattan" på marknaden... (1979)

SVT 2

21.15

Made in America

En romantisk komedi med ovanligt djup för att vara amerikansk.

Whoopi Goldberg spelar en ensamstående mamma som driver en bokaffär för afro-amerikansk litteratur. Mot hennes vilja börjar dottern Zora ( Nia Long) forska i vem som är hennes pappa. Spåren leder till en spermabank och, så småningom, till hennes riktiga far: En framgångsrik bilförsäljare ( Ted Danson) som samtidigt är lite av stadens stora skämt, då han gör reklam via otroligt självgoda och töntiga reklamfilmer i tv. Dessutom är han - vit! När Zoras mamma och pappa träffar varandra, snurrar en riktig kärlekskarusell igång...

Utan att predika, tar filmen - i komisk form - upp sådant som rasism och barnens rätt i samhället.

Dessutom med Will Smith och Jennifer Tilly i biroller. (Made in America, 1993)

SVT 1

0.05

Get Shorty

Mycket underhållande svart komedi, efter Elmore Leonards bok. John Travolta spelar en småskurk, som via Miami, New York och Las Vegas, slutligen hamnar i Los Angeles och utkanten av filmbranschen. Även med Gene Hackman och Rene Russo. (1995)

TV4 plus

22.00

Almost famous

Cameron Crowes (”Jerry Maguire”) självbiografiska historia, om hur han som 15-åring fick jobb som rockjournalist på tidningen Rolling Stone. Med Billy Crudup, Frances McDormand och Kate Hudson. (2000)

TV 1000 Cinema

23.00

EDtv

Underhållande tv-satir om en man ( Matthew McConaughey) som blir stjärna i en direktsänd dokusåpa dygnet runt. Så småningom revolterar han, för att få sin frihet och sitt liv tillbaka. Många kända namn, som Woody Harrelson, Jenna Elfman. (1999)

Kanal 5

21.00