Filmtips 5 oktober

X-men

TV

Ett mycket välgjort serietidningsäventyr.

Det är en av de bättre i genren, på ungefär samma nivå som första "Stålmannen" eller "Batman".

Det är effektfullt och snyggt, de påhittade världarna och egenskaperna är trovärdiga.

Berättelsen börjar smart med tonårsflickan Marie ( Anna Paquin, från "Pianot") som försiktigt pussar sin pojkvän - och märker att hon har en farlig egenskap.

På flykt i de isigare delarna av Nordamerika möter hon andra mutanter, varelser som ser ut som människor men alla har speciella gåvor/förbannelser.

Några av dem använder sina krafter i det godas tjänst, som professor X ( Patrick Stewart), som kämpar för att anpassa alla mutanter till det mänskliga samhället.

Andra, ledda av Ian McKellens Magneto, vill starta krig mot människorna, fast på ett väldigt långsökt vis.

Människorna, ledda av en högljudd politiker, vill skapa register och kontrollera mutanterna.

Många hyfsat kända namn framför kameran: Halle Berry, Famke Janssen, Frank Marshall, Bruce Davison, Rebecca Romijn-Stamos och så förstås Hugh Jackman, som spelar den missanpassade Wolverine. En roll var vikt för skotten Dougray Scott (tidigare bland annat "Deep Impact", "Twin town") men han hoppade av och gjorde i stället "Mission: Impossible II". Det här är bra action, om än inte på samma nivå som i "Matrix"-filmerna. En uppföljare hade premiär i maj i våras. (2000)

TV 4

21.00

Det vilda gänget

Klassisk västern av Sam Peckinpah (1925-1984), mycket omtalad på sin tid för de våldsamma scenerna i slow motion. I dag framstår filmen inte alls våldsam, men spel, klippning, manus, regi, musik och allt annat håller världsklass! (The Wild bunch, 1969)

TCM

22.00

When we were kings

En hyllad och prisbelönad (Oscar 1997!) dokumentärfilm om den klassiska boxningsmatchen mellan Muhammad Ali och George Foreman i Zaire i Afrika 1974.

Muhammad Ali var då 33 år och många betraktade honom som ”slut”. Den tio år yngre George Foreman var den regerande tungviktsmästaren. Det är en film som inte bara skildrar matchen, utan hela tillställningen; spelet bakom kulisserna, den kulturella och politiska betydelsen. Författaren Norman Mailer, som var med på platsen och har skrivit en bok om matchen, och filmregissören Spike Lee bidrar med nutida kommentarer kring händelsen.

Producerad av Leon Gast som även gjort verk om Hells Angels och B B King. (1996)

TV 1000

22.00

Dream for an insomniac

En söt romantisk komedi med Ione Skye (Gas food lodging), som spelar en kvinna som letar efter den Rätte. När han ( Mackenzie Astin) dyker upp, har han tyvärr flickvän. ”Vänner”-stjärnan Jennifer Aniston spelar väninnan som tröstar. (1998)

ZTV

21.00

Vertical limit

En påkostad äventyrsfilm, som knappast hade fått så mycket uppmärksamhet i Sverige om inte Izabella Scorupco hade gjort en av huvudrollerna.

Handlar om bergsbestigare som råkar illa ut på K2. Mycket dramatik och hyfsade skådisar: Chris O’Donnel och Robin Tunney. Izabella Scorupco spelar en fransyska! (2000)

TV3

21.00