Filmtips 6 oktober

TV
Foto: KLUBB SUPER 8 VIDEO
Eva Dahlbeck och Gio Petré i en het diskussion.

Kattorna

Ett svenskt drama om 16 kvinnor på ett tvätteri.

Fick ett ljummet mottagande, med undantag för Eva Dahlbeck i huvudrollen, som vann en Guldbagge.

Förlagan är en pjäs av finländaren Walentin Chorell (1912-1983), som hade urpremiär i Helsingfors 1961 och samma år även spelades på Dramaten i Stockholm.

Pjäsförfattaren skrev även filmens manus, för regin svarade dansken Henning Carlsen.

Handlingen har flyttats från en textilfabrik till ett tvätteri.

Eva Dahlbeck spelar chefen Marta Alleus, en mycket bestämd kvinna som håller sig på sin kant och som därför inte är särskilt omtyckt av de anställda.

Hon har dock ägnat speciellt intresse åt Rike ( Gio Petré), en flicka på glid. Så mycket intresse, att det börjar skvallras om att det handlar om mer än vänskap.

När Rike berättar att Marta har gjort saker med henne som inga riktiga kvinnor gör och att hon har drivit en tidigare anställd kvinna till vansinne, så att hon hamnade på mentalsjukhus, ställs alla konflikter på sin spets.

Ljuger Rike? Finns det någon förklaring till Martas beteende, till hennes negativa inställning till män?

Många duktiga skådespelare - Monica Nielsen, Lena Granhagen, Isa Quensel (1905-1981), Inga Gill (1925-2000) och Per Myrberg - kämpar tappert med ett manus som faktiskt inte håller hela vägen ut.

Utomlands försökte olika filmdistributörer rida på den våg av sexuellt utmanande filmer som hade startats av Ingmar Bergmans "Tystnaden" och Vilgot Sjömans "491". I Västtyskland hette filmen till exempel "Cattorna" och fick underrubriken "förbjudna ömhetsbetygelser". Det var ett försök att anspela på de scener som snuddar vid lesbisk kärlek samt motivet ung flicka-ful gubbe. (1965)

SVT 1

13.35

Vanilla sky

En kärlekstriangel i New York-miljö, som utspelas på gränsen mellan dröm och verklighet.

Flummigt och föga engagerande, men väldigt snyggt gjort, med Tom Cruise, Penélope Cruz, Cameron Diaz och massor av snyggt invävd rockmusik.

Penelope Cruz spelade samma roll i den spanska originalfilmen "Abre los ojos", från 1997 och den filmen blev Tom Cruise så förtjust i att han inte bara ville göra denna nyinspelning, han producerade också regissören Alejandro Amenábars skräckfilm "The Others" 1981, med dåvarande hustrun Nicole Kidman i huvudrollen.

I övriga roller ser vi Kurt Russel, Cameron Diaz, Jason Lee, Timothy Spall, Oona Hart och Noah Taylor. (2001)Canal + Gul 18.45

Klichéfylld amerikansk komedi med Mark Wahlberg, som en coversångare som får chansen i ett riktigt hårdrockband som han alltid har dyrkat. Flickvännen ( Jennifer Aniston) ledsnar när han dras in i sex, droger och rock"n"roll. (2001)

Canal + Blå

23.35

Döda poeters sällskap

Robin Williams i sin mest hyllade roll som seriös skådis. Han spelar lärare på en internatskola i 1950-talets USA, en lärare som med omstridd metodik får eleverna intresserade av litteratur. (Dead poets society, 1989)

TV 1000

20.00

Riddarfalken från Malta

En suverän deckare och driven regidebut av den då 35-årige John Huston (1906-1987). Filmen bildade skola för framtida amerikansk film noir. Humphrey Bogart (1899-1957) återfinns i huvudrollen av denna film. Även med Mary Astor och Gladys George. (The Maltese falcon, 1941)

TCM

21.00

Urladdning

Det här är ett laddat Fritz Lang-drama om några människors kärleksbekymmer. Bra skådespelare har anlitats, Barbara Stanwyck (1907-1990) i huvudrollen, Marilyn Monroe (1926-1962) i en biroll. (Clash by night, 1952)

TCM

19.10

May

Amerikansk skräckfilm med visst kultrykte. May är en ung kvinna med psykiska störningar, som jobbar hos en veterinär. Filmen följer hennes skruvade försök att få till det med en kille, men framför allt hennes väg in i den totala galenskapen. Mycket originellt. (2002)

TV 1000 Cinema

21.00